Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart börjar Mari kampen för ett lättare liv

/
  • Femårige sonen Elias får hjälp av mamma Mari att dela ett äpple.
  • ”Titta visst är jag rund”, säger Mari Englsperger, och visar kort från sin tonårstid.
  • Nu ska kilona  bort. Så här ser 25-åriga Mari Englsperger från Hackås ut i dag.
Foto: Anton Enerlöv

25-åriga Mari Englsperger från Hackås är en av många jämtar som ska genomgå en överviktsoperation, en så kallad gastric bypass.

I början av 2011 hoppas hon att operationen blir av.

Annons

År 2011 blir därmed början till ett nytt och förhoppningsvis friskare liv. Målet är förstås att bli smal till hennes och sambon Robert Karlstrands bröllop i september.

Vi träffar henne i familjens villa i Hackås där hon busar runt med femårige sonen Elias. Hon är glad och pigg men lider av ständig värk på grund av sin övervikt.

Hon upplevs inte som väldigt stor, men med sin längd på 164 cm och en vikt på 127 kilo ligger hennes BMI på dryga 47. Här handlar det alltså om rejäl fetma om vi tänker att en normalviktig får ha ett BMI på högst 25.

– Jag har alltid haft problem med vikten, jag har varit en liten rulta sedan jag var barn, säger hon och berättar att mamma, mormor och farmor med flera släktingar också är överviktiga.

Hon har alltid trivts med sin kropp, det har hon med sig från uppväxten. Men nu börjar hon besväras av följdsjukdomar.

– Jag har alltid trivts med mig själv och när jag jobbade på Zizzi, kläder för storvuxna, i Östersund lade jag också märke till hur vackert det är med former.

– Jag tycker att skönheten sitter i personen och inte i kroppen, jag gör faktiskt inte detta för att bli SMAL utan för att bli hälsosammare, betonar hon.

Som barn blev hon retad för att hon inte såg ut som alla andra, på gymnastiken kom gliringar för att hon inte orkade lyfta sin egen vikt, eller fick frågan ”vart har du köpt din baddräkt” när det skulle badas på gymnastiken.

Ändå har hon alltid rört på sig, bland annat hållit i gång och dansat på Wendlas dansstudio under många år, något som visat sig slita på den tunga barnakroppen.

I dag har hon som sagt stora problem med värk i rygg och leder och det underlättar inte för henne att röra sig.

– Jag har provat diverse bantningstrick som örtpiller, alla bantningsdrycker och att leva på bara sallad, då går jag ner litegrann. Men det är svårt när jag inte kan röra på mig för värken.

Genom åren har läkarna frågat henne om hon vill göra en operation, men hon har tackat nej, detta ville hon klara själv. ”Kan själv”, skojar hon.

Men hon har alltså inte lyckats på egen hand. I oktober träffade hon kirurgen Ulrika Kirke som ska genomföra operationen och planeringen pågår för fullt.

– Nu har jag bestämt mig, säger hon. Jag har läst otroligt mycket om operationen, jag är medveten om riskerna och jag vet vad som väntar. Det är ett otroligt slit efteråt.

– Alla i familjen är positiva, alla har egen erfarenhet de har själva funderat på operation eller känner någon som har genomgått en. Många tror att detta är en bra lösning för mig. Det är den här ”sparken” jag behöver.

I september är datumet satt. Då ska det bli bröllop i Hackås. Då ska en förhoppningsvis smal Mari gifta sig med sin Robert Karlstrand.

– Han är också överviktig men har lyckats gå ner tio kilo med hjälp av GI-metoden. Jag klarar tyvärr inte den på grund av mina problem med magen.

De längtar efter barn tillsammans, Elias har Mari Englsperger från ett tidigare förhållande, men han vill också ha en baby i huset.

– Vi har fått flera missfall, varav två i ett senare skede, säger hon. Vi blir nedslagna, då vi vet att en bidragande faktor är att jag är överviktig. Men vi måste vänta minst ett år efter operationen innan vi kan skaffa barn.

Visst får hon gliringar ibland för att hon är tjock och hon säger att hon alltid måste tänka sig för två gånger innan hon exempelvis sätter sig på en stol.

– Kommer jag ner mellan stolskarmarna med min tjocka rumpa, måste jag tänka. Är det plastben på stolen måste jag fundera om de verkligen håller för min kroppsvikt.

Hur tror du att operationen kommer att förändra ditt liv?

– Det känns som ett nästa steg i det jag redan har kämpat för. Trots att jag varit väldigt aktiv har jag stadigt gått upp i vikt.

– Förhoppningsvis kommer jag sedan att kunna dra min femåring i pulka och hänga tvätt utan att få ont. Värken är så svår att jag inte ens kan dammsuga.

– Jag är väldigt förväntansfull och lite orolig...

LT kommer nu att följa Mari Englsperger och hennes kamp mot de överflödiga kilona.

Mer läsning

Annons