Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart blir det förbjudet att dumpa skiten i sjön

Regeringen vill införa förbud mot utsläpp av toalettavfall från fritidsbåtar. Vid Östersunds båthamn har det nyligen installerats en mottagningsanordning för latrin.

– Innan dess tror jag många dumpade avfallen i Storsjön, säger Kurt Wickström, ordförande i Östersunds Motorbåtsklubb.

Det är Transportstyrelsen som har fått i uppdrag av regeringen att genomföra förbudet. Det beräknas vara genomfört i hela landet år 2016.

Förbudet kommer att se ut på följande sätt:

Fritidsbåtar med fast toalettinstallation får inte släppa ut toalettavfall, det gäller både sjöar och hav.

Fritidsbåtar med fast toalettinstallation ska ha en tank med möjlighet till sugtömning till mottagningsanordning i land. Om denna möjlighet inte finns måste toaletten tas bort från båten.

Fritidsbåthamnar får ett krav på sig att ha mottagningsanordningar som kan ta emot toalettavfall från fritidsbåtar.

Östersunds båthamn har redan uppfyllt det sistnämnda kravet och det finns sedan i maj en mottagningsanordning vid det östra hörnet av hamnen. Det finns också en sugpumpstation för latrin från septiktank.

– Vi har fört en dialog med kommunen om tillstånd och numera är avfallsmottagningen ansluten till det kommunala nätet, säger Franz Birkl, ordförande i Östersund-Frösö Hamnkommitté.

– Det var en ganska dyr investering på 100 000 kronor och det är vi båtägare som har stått för kostnaden.

Kurt Wickström, ordförande i Östersunds Motorbåtsförening, är nöjd med den nyinstallerade anordningen.

– Det är ju något som vi tidigare har saknat här i Östersund. Jag tror det är ett bra första steg inför den nya lagen, säger Kurt Wickström.

– Tidigare tror jag dom flesta dumpade avfallen i sjön.

Östersunds kommun har genomfört en undersökning på mängden avfall vid Östersunds Båthamn. Under fyra månader kontrollerades tillflödet och siffran kom upp i ungefär 100 kilo avfall per vecka.