Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart är alla brandmän enade i förbundet

Härjedalens kommun är den sjunde kommunen som föreslås ingå i Jämtlands räddningstjänstförbund. Men investeringar krävs först.

Hösten 2012 blev Härjedalens kommun delvis ansluten till länets räddningstjänst förbund då förbundet tog över ledningsfunktionen från Härjedalen.

Från 1 januari ska Härjedalen bli helt införlivade i räddningstjänstförbundet och därmed är sju av åtta kommuner anslutna. Bara Åre står då utanför samarbetet.

Tjänstemännen i Östersunds kommun föreslår att det fulla medlemskapet ska gälla från den 1 januari 2015, men definitivt beslut fattas av Östersunds kommun.

"Att varje organisation skall hålla med eget övningsområde är ekonomiskt omöjligt då det handlar om miljoninvesteringar. Räddningstjänstens risker förändras ständigt med nya material och ny teknik i fordon och bostäder. På ett gemensamt övningsområde kan övnings- och utbildningsverksamheten utvecklas och anpassas till riskbilden i samhället", skriver tjänstemännen i förslaget till det beslut som politikerna ska fatta.

Men det kommer att krävas investeringar i material för runt 1,5 miljoner kronor i samband med att Härjedalen införlivas i förbundet.

"Gällande material har en inventering med tillhörande bedömning av aktuell status på material genomförts av personal från räddningstjänstförbundet vilket påvisar en stor brist i både underhåll och avsaknad av utrustning för att kunna ha en god insatsförmåga enligt handlingsprogrammets innebörd. Fordon har en hög status med några enstaka undantag. Överlag är lokalerna väl anpassade till verksamheten men även här med vissa undantag", skriver tjänstemännen.