Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart åker kärnmotståndet i tunnan

Om en vecka, nästa torsdag, ska riksdagen slutgiltigt fastställa villkoren för Sveriges nya kärnkraftspolitik. För en majoritet inom borgerligheten är detta en oproblematisk övning. Undantaget är Centerpartiets riksdagsgrupp där flera ledamöter tydligt deklarerat sitt missnöje med den nya linjen. Precis som många centerpartister på gräsrotsnivå är C-politikerna helt enkelt emot tanken på ny kärnkraft. Två av dem, Solveig Ternström och Eva Selin Lindgren, är obevekliga och kommer att rösta mot regeringens proposition, kallad ”Nya reaktorer och ökat skadeståndsansvar”.

Ett tag såg det ut som att också en tredje, Sven Bergström, skulle trycka på nej-knappen. Men efter en rätt så besynnerlig kohandel anser sig Bergström ha fått sådana garantier att han är beredd att gå emot sin övertygelse. Centralt är frågorna om finansiering och kärnkraftbolagens skadeståndsansvar. Sven Bergström har krävt att inga statliga subventioner ska gå till nya kärnkraftverk och att ägarbolagens ekonomiska ansvar vid en olycka utvidgas.

”Nu har jag vridit alla verktyg ur händerna på dem som vill ha ny kärnkraft”, säger Bergström efter att nu ha fått krav sina tillgodosedda. Så en ensam Centerveteran från Gävleborg skulle alltså, i en sista ansträngning innan han lämnar riksdagsbänken och återvänder till lugnet i Hudiksvall, lyckas stoppa en bärande del av regeringens energiuppgörelse? För besvikna C-väljare låter det säkert som en lockande tanke. Och Maud Olofsson kan fortsätta hävda att det inte går att få lönsamhet i nya kärnkraftverk eftersom ”inte en statlig krona” kommer att skickas in i projekten.

Fast frågan är vem som lurar vem. Stödet för ny kärnkraft är starkt inom regeringen, Centern utgör bara en liten motståndsficka. Det vore lovligt naivt att tro att Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund skulle gå fram med en proposition om nya reaktorer där kostnaderna och de ekonomiska riskerna är så stora att det i praktiken blir omöjligt att bygga. Man lägger inte fram meningslösa lagar.

Nej, från den elintensiva industrins sida har man också signalerat ett intresse att äga egna reaktorer eftersom det skulle ge en större priskontroll över elproduktionen. Statliga Vattenfall ser också investeringsmöjligheter efter regeringens kärnkraftsproposition.

Nästa torsdag övergår Centern, formellt, från att vara ett kärnkraftskritiskt till ett kärnkraftskramande parti. Nyfiket undrar man hur Maud Olofsson, Per Åsling och resten av Centerpolitikerna ska försvara sitt historiska svek.