Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbfixa inför sommaren

Är lacken på bilen matt och inredningen smutsig? Då är det dags för en rejäl översyn. Bäst för miljön och bilen är om grovjobbet görs i en tvätthall.

Avfettning och högtryckstvätt är mer eller mindre ett måste för att få sin bil fräsch inför sommaren, i alla falla om man ska tro Christian Gustafsson på Svensk Bilvård. Han tycker att många slarvar med att tvätta sina bilar regelbundet.

- Och när man väl tar tag i jobbet är det vanligt att man repar lacken genom att gnugga med en borste eller svamp på en smutsig yta, säger han och tillägger att ett rejält lager med avfettningsmedel behövs för att lösa upp smuts och asfaltfläckar.

Medlet ska dra

Tyvärr är avfettningsmedel inte speciellt skonsamma för naturen, vilket innebär att detta bör göras i en tvätthall med oljeavskiljare och inte hemma på villauppfarten.

- Låt medlet dra några minuter och passa på att spola rent i hjulhusen och längs skärmkanterna under tiden. Spola sedan av bilen med högtryckstvätt för att få bort de partiklar som kan repa lacken. Är bilen mycket smutsig bör man spraya på ytterligare ett lager avfettningsmedel efter högtryckstvätten och sedan svampa bilen.

Lite i taget

Efter avfettningen är det dags att byta svamp och dosera ett bra vaxschampo i en hink. Missa inte att tvätta instegen och dörrgångarna, det ger ett sämre helhetsintryck samtidigt som smutsen förr eller senare fastnar på kläderna.

I stället för att tvätta hela bilen på en gång tycker Christian Gustafsson att det är bättre att dela in bilen i olika sektioner och ta en bit i taget. På så sätt riskerar man inte att schampot torkar in och fastnar.

- Naturligtvis ska man aldrig tvätta i direkt solljus utan hellre under tak.

Man kan spara en del pengar på att göra jobbet hemma på garageuppfarten, men Christian menar att det i en bra tvätthall inte behöver kosta mer än en hundralapp för en rejäl genomgång. I många kommuner är det heller inte tillåtet att tvätta bilen på gatan, säger han.