Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabba uranfakta för (M) och (FP)

Under senare tid har Folkpartiet i länet och Bergsmoderaterna ändrat åsikt när det gäller uranbrytning. Motivet för att öppna för brytning är att det skulle finnas ny miljövänlig teknik.

Jag vet inte vad folkpartisterna och moderaterna bygger sina förhoppningar på. Den som studerar vad en urangruva i Oviken skulle innebära har svårt att dela dessa drömmar.

Uranhalten i alunskiffern är låg, under 0,020 procent. Det innebär att ett fullföljande av Continental Precious Minerals (CPM) projekt blir ett djupt, flera kvadratkilometer stort dagbrott.

I anslutning till gruvan måste en anläggning för krossning och urlakning (dammar med svavelsyra) byggas. Lägg till detta att den söndermalda skiffern kommer att ha ungefär 40 procent större volym än det ursprungliga materialet. Ett berg av avfall skulle byggas upp vid dagbrottet. Detta kan ingen ny teknik ändra på.

Erfarenheterna från Ranstad visar att finmald alunskiffer vittrar i kontakt med regnvatten och luft. En stor del av radioaktiviteten finns kvar, liksom stora mängder tungmetaller.

Om föroreningarna ska kunna begränsas måste avfallet täckas så att det varken kommer i kontakt med luft eller vatten. Eftersom det aktuella området ligger i anslutning till Storsjön är det lätt att inse konsekvenserna om detta inte visar sig möjligt.

Det hävdas att det inte går att jämföra med brytningen i Ranstad, där såren av den förhållandevis lilla brytningen fortfarande gör sig synnerligen påminda. Ny teknik kan emellertid inte ändra det faktum att en urangruva innebär ett allvarligt ingrepp i miljön. Att etablera en sådan verksamhet i Oviken vore, som jag ser det, ett miljömord på en gammal kultur- och jordbruksbygd.

Tekn. doktor Olov Holmstrand som studerat konsekvenserna av brytningen i Ranstad konstaterar:

”Den enda rimliga slutsatsen av Ranstadsprojektet är att man aldrig kan utnyttja alunskiffer för storskalig utvinning av uran, om ambitionen är att begränsa miljöskadorna och återställa brytningsområdet i sådant skick att marken kan användas på ett rimligt sätt igen”.

Att Australiens elektrikerförbund nyligen har förbjudit sina medlemmar att arbeta i urangruvor på grund av den radioaktiva arbetsmiljön bör också leda till eftertanke. Fackförbundet jämställer arbete i kärnbränslecykelns olika led med arbete i asbestmiljö.I Jämtlands län har vi tidigare varit eniga om att säga nej till brytning av uran. Argumenten för detta är mycket starka. Länet har förutsättningar att bli en fossilfri, grön region, en föregångsregion i Europa, där de gröna näringarna och turismen har goda förutsättningar att utvecklas. Låt oss ta till vara på den möjligheten i stället för att öppna för brytning av uran mitt i våra kulturbygder.

Håkan Larsson (C)

Rödön Kandidat till riksdagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel