Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabba ryck på Ljusnedalssjön

Med start imorgon torsdag och finalerna på lördag ska man försöka slå hastighetsrekord på Ljusnedalssjön.

Det handlar om landracing, en tävling på Ljusnedalssjöns is, där allehanda motorfordon, som till exempel bilar, motorcyklar och motorsparkar kommer att delta.

– Förra året var det premiär i Ljusnedal och då kom 2.500 personer, helt fantastiskt, säger Glenn Ocklund i arrangörsstaben.

Landracing är ett antal galna motorentusiaster, som vill utveckla och prova nya grepp inom svensk motorsport.

Det kommer att tävlas i inte mindre än 39 olika klasser. Kvaltävlingar torsdag och fredag och alltså finalkörningarna på söndag.

– Vi har plogat upp en 36 meter bred och 3,2 km lång bana på sjön. Själva tävlingssträckan är en kilometer, flygande kilometern heter tävlingen, och det gäller att köra den så snabbt som möjligt, fortsätter Ocklund.

Landracing är en väldigt stor sport framför allt i USA, men är i starkt kommande också i Sverige. Till tävlingarna i Ljusnedal kommer hundratalet team från hela Norden och åtminstone ett världsrekordförsök kommer att göras.

– Det handlar om det finländska världsrekordet på motorcykel, som är 321 km som man ska försöka förpassa till historien, säger Glenn Ocklund.

Det mest extrema fordonet den här gången är förmodligen en BMW försedd med en helikoptermotor från Boeing.

Ocklund hoppas på minst lika stor invasion av åskådare som förra året.