Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabba ryck behövs för att få försvaret på fötter igen - ministern besökte Östersund

Försvarsminister Peter Hultqvist öppnar i en LT-intervju för vassare specialstyrkor och hemvärn samt återinförande av värnplikten.
Fler soldater måste också utbildas, så fort som möjligt.

LT intervjuade försvarsministern i samband med hans besök i Östersund på S länskongress i helgen.

Du har sagt att vi ska ha ett bredare och starkare nationell försvar. Vilka tecken eller förändringar i omvärlden ser du som motiverar det här?

– Vi har startat omorienteringen från internationella operationer till ett nationellt försvar. Investeringarna handlar om att öka övningsverksamheten rejält och investera i olika typer av vapensystem, säger Peter Hultqvist.

"Basplattan" ska stärkas där exempelvis personlig utrustning, fordon, radio- och mörkerutrustning finns med i bilden.

Ombyggnaden av Sveriges försvar handlar också om att öka u-båtsjaktsförmågan, nya granatkastare, nya luftvärnssystem och en ny stridsgrupp på Gotland.

– Förändringarna som motiverar bland annat de här investeringarna är det mer spänningsfyllda läge vi har med en annektering av Krim. Vi har en ökad militär verksamhet i vårt närområde och på Östersjön.

– Vi har en ökad underrättelseverksamhet i närområdet och det händer betydligt mer militärt sett i dag än vad det gjorde tidigare, säger Peter Hultqvist.

# Några konkreta exempel som försvaret fångat upp: Ryskt övningsanfall med kärnvapen mot mål i Sverige, vilket tas upp i Natorapporten 2015. USA ska sätta upp en brigad i Baltikum och Polen och mer än fyrdubblar anslaget dit.

# Föregående vecka simulerade ryskt stridsflyg en attack tio meter ovanför en amerikansk jagare på internationellt vatten i Östersjön. I slutet av februari övade jämtländska hemvärnsmän med Nato i Tröndelag där 15 000 soldater deltog.

# Nu i veckan framkom att Sverige ska gå med i Natos center för samarbete mot rysk ensidig propaganda; ett led i att bygga upp kapacitet inför det som beskrivits som intensifierad rysk påverkan och manipulation av politiska processer i väst.

Peter Hultqvist har tidigare träffat en uppgörelse med delar av alliansen som ger Försvarsmakten ett tillskott på 10,2 miljarder kronor på fem år.

Möjligheten att återinföra svensk värnplikt utreds. Vad är det som gör att du ser det behovet?

– Vi har hel- och deltidsanställa soldater och vi klarar inte att få den förbandsuppfyllnad som är nödvändig för de här personalkategorierna.

– De kalkyler som avskaffandet av värnplikten byggde på håller inte. Vi måste så snabbt som möjligt kunna bygga en organisation där vi har hela, fulltaliga och övade förband, säger Peter Hultqvist.

Utredningen om värnplikten presenteras i slutet av augusti. Han vill inte föregripa den med synpunkter på hur många som behöver tas in varje år.

– Den handlar om vi dels kan ha en professionell organisation som i dag, i kombination med värnpliktssystem. Det har dom i Norge och Danmark och vi tittar på hur deras system fungerar, säger Peter Hultqvist.

– I första hand handlar det om att uppnå uppfyllda förband på det som redan är beslutat.

Östersund är tidigare garnisonsstad. Hemvärnet med Jämtlandsgruppen finns kvar, är det en typ av verksamhet som kommer att utredas för att eventuellt utökas framöver?

– Hemvärnets nationella skyddsstyrka är representerat över hela landets yta med cirka 25 000 soldater. De får en ökad vapenkompetens genom att vi för in granatkastare i fyra plutoner.

– Det finns en öppenhet för att titta på om också andra vapensystem ska gradera upp hemvärnets förmåga. Om vi kommer i en situation där vi har ett värnpliktsinslag så blir det kanske också en tydlig rekryteringskälla för hemvärnet.

Peter Hultqvist slår vidare fast att hemvärnet har en väldigt stark anda och en mycket viktig roll även i framtiden tillsammans med frivilligorganisationerna.

– Bästa sättet att visa hemvärnets viktiga roll är att titta på om vi kan gradera upp deras förmåga på olika sätt.

Behöver försvaret fler specialinriktade förband eller utbildningar med tanke på den snabba tekniska utvecklingen?

– Ja så är det, vi har många specialinriktningar inom försvaret som måste underhållas och förstärkas. På många områden har vi en hög teknisk nivå och då är det väldigt viktigt att vi har den här typen av specialinriktade förband. Dessa är som andra förband i ständig utveckling, säger Peter Hultqvist.

Det har framförts uppfattningar från Moderaterna att försvarsberedningen bör kallas in och påbörja arbetet inför nästa försvarsbeslut 2020. Hur ser du på det?

– Det viktiga nu är att leverera det vi har sagt i försvarsöverenskommelsen. Då skapar vi ökad militär förmåga. Det är viktigaste signalen till svenska folket och omvärlden.

– Koncentrationen ska ligga där. Sedan har vi ett antal pågående utredningar som kommer att påverka en kommande försvarsberedning. Det är också viktigt att det arbetet blir genomfört så man kan föra in det i nästa försvarsberednings arbete.

– Vii återkommer när en försvarsberedning tillsätts men att göra det nu med omedelbar verkan tror jag inte förändrar särskilt mycket, säger Peter Hultqvist.