Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabba rörelser och långsamma snitt

Rörelse fångad i tusch och långsamma linoleumsnitt. På lördag har Härjedalens kulturcentrum vernissage för Brit Swedbergs dansteckningar och nästa vecka visar tyske Philipp Hennevogl upp sin konstnärliga teknik.

Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal fortsätter sitt ambitiösa sommarprogram med en ny utställning av dans- och teatertecknaren Brit Swedbergs teckningar. Tidigare i sommar har Andreas Hoffmann och Flavia Devonas ställt ut hennes teckningar i Schweiz och på lördag är det vernissage i Lillhärdal.

– Andreas hade sett en artikel om mig i Danstidningen och hörde av sig och frågade om de fick låna 30 bilder, berättar Brit Swedberg över telefon från Göteborg.

I det sena 50-talet började hon som tidningstecknare på Göteborgstidningen efter examen från dåtidens motsvarighet till Högskolan för Design och Konsthantverk. Hon tecknade allt som en tidningstecknare förväntas teckna, bland annat från dans- och teaterföreställningar. 1991 slutade hon på tidningen:

– Sedan dess har jag enbart tecknat dans, säger hon.

För att teckna från en uppsättning krävs tre till fyra dagar i salongen.

– Den tredje dagen kan jag tänka att det här är omöjligt, då slappnar jag av och blir inte så ambitiös, då kan det komma något intressant.

Det händer att hon får frågan om hon kan göra en kopia av en teckning:

– Det finns ingen chans i världen att jag kan göra en till, den teckningen kan bara bli till vid det tillfället, den dagen.

På samma sätt kan hon inte förbättra en teckning i efterhand:

– Det gäller att jag hittar hela uttrycket på en gång.

Hon har ställt ut flitigt både i Sverige och internationellt, bland annat i Paris ett antal gånger.

I sitt arbete på tidningen recenserade hon också dansföreställningar. Att skildra dans i ord och bild skiljer sig åt:

– När jag tecknar kan jag inte tänka, det måste ske i trans nästan.

Jag undrar om det finns något kompani hon tycker extra mycket om att teckna och snabbt nämner hon ett antal stora koreografer som Örjan Andersson, Margaretha Åsberg, Jiří Kylián, Ohad Naharin. Men den absoluta favoriten är Mats Ek:

– Det är vansinnigt roligt att teckna hans koreografier. Rörelsen föds inifrån, det är ingenting som sitter utanpå. De uttrycker något, är inte bara rörelser som ser svåra ut.

Nästa vecka arrangerar Härjedalens kulturcentrum också en föreläsning på tisdag kväll med den tyske konstnären Philipp Hennevogl som arbetar med linoleumsnitt. Han har utvecklat tekniken och arbetar med hög grad av perfektion, ett verk kan ta två år att färdigställa. På tisdag kväll visar han tekniken på Härjedalens kulturcentrum och besökare som tar med sig en liten bit plastmatta får prova på tekniken.