Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba nyheter från Casio

/

När det gäller snabb serietagning och snabba filmsekvenser har Casio tidigare varit i framkant på komtapktfronten.

Annons
När det gäller snabb serietagning och snabba filmsekvenser har Casio tidigare varit i framkant på komtapktfronten. De har inte slagit ner på farten vad gäller de nya modellerna heller.

Toppmodellen av de nya HS Exilim EX-FH100 har fått en stabiliserad  10.1 megapixels CMOS-sensor och ett objektiv med tio gångers zoom. Sensorn ger högre bildkvalitet, speciellt i dåligt ljus, än de vanliga CCD-sensorerna som oftast sitter i kompaktkamerorna. Zoomen börjar på vidvinkliga 24 millimeter och sträcker sig till 240millimeter.

Serietagningen i den här modellen når upp till 40 bilder i sekunden, dock inte med maxupplösning utan man får nöja sig med nio megapixel och efter 30 bilder tar det stopp.  Har man dessutom pre-record-läget på så börjar kameran ta bilder när du trycker ner avtryckaren halvvägs, när du sedan trycker ner knappen helt så sparas bilder från lite innan du tryckte ner knappen. På så sätt kan du fånga öonblicken även om du är lite för sen.På filmsidan kan den sprätta iväg 1000 bilder i sekunden. Kameran kan också spara bilderna i RAW-format, då i DNG.

De tre övriga kamerorna tappar prestanda och funktioner ungefär i samma tempo som deras pris blir mindre. Näst efter EX-FH100 kommer EX-H15, den har fått ärva optiken från EX-FH100, även den tre tum stora displayen. Däremot har den fått en vanlig CCD-sensor med en upplösning på 14,1 megapixel och stabilisering. Den har inte heller fått samma snabbhet vad gäller serietagningen.

Nästa modell är EX-Z2000, den har även den en 14,1 megapixels sensor som också den är stabiliserad. Den har dock fått en kortare zoom, fem gånger som börjar på 26 millimeter. Även batterikapaciteten är nedstrypt från 1000 bilder från EX-H15 till 580 i EX-Z2000.

Den sista av nyheterna är EX-Z550 som har fått en fyra gångers zoom, en mindre display än på de övriga, 2,7 tum. Men sensorn är densamma med 14,1 megapixel.

I skrivande stund har vi inte fått reda på något svenskt pris. Inte heller exakt när de blir möjliga att köpa i butik.


/Bengt Luthman

Kamera & Bild

Mer läsning

Annons