Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabba beslut om nya jobb när tidigare F4 blir flyktingbas

De första kom i går och med 300 flyktingar på plats inom några veckor blir det ett antal nya jobb på det som tidigare var flygflottiljen F4.

Annons

Frösö Park som området numera heter har på en vecka blivit bas för flyktingmottagandet i Östersunds kommun.

Tillströmningen tycks överraska ...

– Normalboende för nyanlända är i lägenhet. Det här är en extraordinär situation som har gått väldigt snabbt att hantera, säger Annica Nordin från Migrationsverket i Sundsvall som ansvarar för placeringen.

De nyanlända väntar på att få sina ansökningar om uppehållstillstånd i Sverige beviljade, eller avslagna.

Under tiden skapas ett antal nya jobb på Frösön.

Stefan Nerpin driver restaurangen i det som tidigare kallades Murklan.

– I och med att flyktingarna inte kan laga sin egen mat i kök eftersom de bor på logement löser vi det i restaurangen, säger Stefan Nerpin.

Den överraskande beställningen om att laga mat till ett stort antal flyktingar kom i tisdags. Sedan dess har det varit full fart på förberedelserna.

– Jag har tillsatt personal på sex nya jobb omgående. Det handlar om restaurang- och köksbiträden.

– Dels ringde jag personer jag känner och dels fick jag kontakt med sökande på annat sätt. Ett 20-tal personer har varit intresserade, enligt Stefan Nerpin.

Restauranguppdraget gäller i första hand till årsskiftet och inkluderar tillagning av frukost lunch och middag.

De nyanlända kommer främst från Serbien men redan med första bussen i går kom barn och vuxna från ett flertal länder. De har vistats i Gävle några dagar. Därifrån fördelas de ut i landet.

– Vårt uppdrag på Frösön är att se till att de har någonstans att bo och äta. Sedan får vi lösa saker dag för dag, konstaterar Annica Nordin på Migrationsverket.

– Boendet ser verkligen ättefint ut och det har varit ett fantastiskt bra samarbete med kommunen och länsstyrelsen.