Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb förändring väntar kulturen

/
  • Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth var försiktig med löften när hon tog emot kulturutredningen. Men hon tror att förslagen om ökad regionalisering av kulturen kommer att bli relativt lätta att genomföra. ”När det handlar om myndighetssammanslagningar kommer det säkert att finnas en del att diskutera”, säger ministern. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Först ingenting, sedan ingenting, sedan allt på en gång. På torsdagen presenterades den massiva kulturutredningen och redan nästa år kan de första förändringarna bli verklighet.

Annons

Med Eva Swartz-Grimaldi vid rodret har kulturutredningen under ett och ett halvt år kartlagt den svenska kulturpolitiken. På torsdagen presenterade utredningen förslag till förändringar av såväl myndigheter som politikens mål.

Tjugotalet statliga myndigheter skall reduceras till fyra. Dessutom föreslås ett så kallat portföljsystem som ger regioner och landsting större makt över pengarna till kulturen.

– Bara på finansområdet finns det fler myndigheter än inom kulturen. Det tycker jag är en anledning i sig. Men våra förslag till sammanläggningar har andra anledningar, säger Eva Swartz-Grimaldi.

Hon menar att de bidragsgivande myndigheterna under en lång rad år har vetat att konstnärer har ”fullständigt oacceptabla villkor”.

– Hur många utredningar man än har gjort får de inget gensvar för sina självklara rättigheter. Antingen kan man fortsätta som tidigare eller så kan man göra som vi föreslår och samla krafterna. Vi vill samla alla stöd som rör konstnärerna, även branschstöd, säger hon.

Senast en lika omfattande utredning av den svenska kulturen gjordes var 1968-74. Då genomfördes en parlamentarisk utredning med representanter för samtliga partier i riksdagen och den politik man enades om har i princip varit oförändrad fram till i dag. Men nu ska det hända saker. Snabbt.

Kulturutredningen skall omgående ut på remiss, i september vill kulturministern lägga en proposition och redan valåret 2010 ska de första nya myndigheterna vara på plats. Samtidigt ska portföljsystemet införas.

– En del kan säkert behöva diskuteras, annat är enklare att genomföra. Det som handlar om ett starkare stöd till regionerna och portföljmodellen tror jag är enklare att genomföra än vissa av de föreslagna myndighetssammanslagningarna, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth , m.

Hon säger att det finns ett starkt stöd för regionaliseringen inom alliansregeringen och tror att regionala politiker kommer att välkomna portföljmodellen.

Samtidigt som utredningen går på remiss ska statskontoret utvärdera förslagen om de stora förändringarna i myndighetsstrukturen. Socialdemokratiernas talesperson i kulturfrågor, Margareta Israelsson, är skeptisk till den snäva tidsplanen.

– Vi har förstått att det här ska ske snabbt, men det är svårt att förstå hur det reellt ska kunna fungera. Att samtidigt administrera stöd, statistik och kontakter och dra igång med portföljen kommer att ta tid.

På frågan om vilka förändringar som är realistiska att genomföra före valet 2010 hänvisar kulturministern till Statskontoret.

– Det blir deras uppgift att svara på vad som är möjligt att göra och vad som är önskvärt att göra, säger kulturministern.

Det borde du kunna svara på, vad är önskvärt att göra?

– Jag vet ju inte mer i detalj. Vilka myndigheter som ska samarbeta tätare, det får vi se. Det finns ett antal förslag, men det är viktigt att veta vad man tycker om detta på respektive myndighet.

Mer läsning

Annons