Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smutsiga tegelpannor på sjö utreds som miljöbrott

Kasserade tegelpannor med smutsiga ytor har lagts ut på Näversjön i väntan på att de ska sjunka genom isen.

Boende i Näversjöberg, i Krokoms kommun, är kritiska till hanteringen och anser att det är frågan om dumpning av byggrester på en olämplig plats.

Många av tegelpannorna har svart beläggning och ser ut att ha varit exponerade för påverkan under lång tid.

Hushåll i Näversjöberg hämtar dricksvatten från sjön och de smutsiga tegelpannorna ligger i ett område som passeras av skoterförare, sedan de lämnat en led i området.

Nästa snöfall beräknas komma i dagarna och skoterförare i hög fart riskerar då att köra in i översnöade tegelpannor under färden på sjön.

– Tegelpannorna kördes ut i måndags kväll av några som använde snöskotrar med kälkar. Man uppgav att tegelpannorna skulle vara bra för kräftor att leva i, säger en av de som bor i området.

Men boende i Näversjöberg är kritiska. Saken är polisanmäld och ärendet rubriceras som misstänkt miljöbrott, vilket ska utredas vidare.

I anmälan nämns ett företag som ska ha medverkat till att tegelpannorna placerats på isen. Det finns andrahandsuppgifter om att ordföranden i en fiskevårdsförening ska ha gett klartecken.

LT har ringt upp ägaren till företaget för en kommentar.

– Det där får du ringa och prata med fiskevårdsföreningen om. Hej, säger företagaren och lägger på luren.

LT har sökt fiskevårdsföreningens ordförande som inte var anträffbar och ett inläst meddelande förblev obesvarat.

Sjön ingår i nedre Långans fiskevårdsområde och i helgen ska markägare och fiskerättsägare träffas för att diskutera hanteringen av tegelpannorna.

En aktuell frågeställning är om de ska klassas som biokemisk deponi och i så fall utgör negativ miljöpåverkan.

För att placera mängder av tegelpannor på en frusen sjö bör någon form av kontakt först tas med länsstyrelsen, men där känner man inte till att något tillstånd utfärdats i det här fallet.

– Om syftet är att bli av med tegelpannorna är det att betrakta som dumpning. Ska det tillskapas någon form av biotop för kräftor eller likande då är det en förändring av naturmiljön. Oavsett vilket ska det anmälas till länsstyrelsen, säger Urban Westbye på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

– Tegel i sig förändras inte nämnvärt men frågan är var det har varit och om det finns beläggningar som kan ge föroreningar i vattnet.

Enligt Urban Westbye bidrar omständigheten att sjön också utgör vattentäkt till att det finns mer att tänka på i sammanhanget.

– Och vad jag känner till finns ingen anmälan om tillstånd för tegelpannorna till länsstyrelsen, säger han.

– Även om man har markägare eller liknande med sig kan det vara andra regler som också gäller i såna här fall.

Skulle tillstånd medges är det sannolikt bäst att såga upp ett hål.

– Isen kan driva iväg när det är snösmältning så det är inte säkert att tegelpannorna hamnar där man har tänkt sig, konstaterar Urban Westbye på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.