Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smutsiga stipendier i Malmö

Annons


Vem vill ha ett stipendium med pengar från porr- och vapenföretag?

På Malmö konstmuseum delar Pål Hollender ut avkastningen från sin helt igenom oetiska aktiefond.

-Ett kriterium för att få söka är att man skyltar med sitt namn och sin bild, berättar han.

Mellan den 18 oktober och 7 november kan alla intresserade lämna in sina ansökningar på Malmö konstmusuem. Den finansiella oron har allt annat än ödelagt de smutsiga branscherna. Stipendierna kommer från aktier inom porr-, vapen-, alkohol-, spel- och tobaksindustrin. En stor del av aktierna är amerikanska. För fem år sedan delade Pål Hollender ut 13 stipendier på 1 500 kronor från sin fond för "etiskt eller estetiskt kränkta kulturkonsumenter". Nu räknar han med 5 000 kronor till var och en.

-Om man kommer in i utställningen väljer man att söka eller att inte söka. Om man inte söker överlåter man till någon annan att ta ställning till vad pengarna ska användas till. Man kan ju söka och inte hämta ut pengarna, eller ge dem till välgörande ändamål, eller köpa en plasma-tv.

TT Spektra: Man kan ju också känna att de är för smutsiga och inte vilja ha med dem att göra?

-Absolut, men det är det som är min lilla poäng, att det har du oavsett du vill eller inte. Även de fonder som kallas etiska får ha fem procent aktier från de oetiska branscherna. I och med pensionsreformen för tio år sedan blev hela Sveriges befolkning fondsparare. Och oavsett hur många etiska fonder det finns kommer det fortfarande att finnas den här typen av aktier inblandade.

-Pengar är inte rena.

Pål Hollender ser utvecklingen av hans fond som en bild av utvecklingen i världen i stort.

-Om det blir stora stipendier har det gått dåligt för världen. Om fonden krymper och kan läggas ner, har det ju gått bra. På det sättet kan jag tycka att det finns ljuspunkter i den här börskraschen eftersom fonden trots allt blivit mindre.

Mer läsning

Annons