Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smuts kan göra förskolebarnen sjuka

Dåliga städrutiner kan vara en anledning till förskolebarnens besvär på en förskola i Brunflo.

Under flera månaders tid har barnen och pedagogerna på förskolan Dungen i Brunflo haft besvär med torr hy, rinnande ögon, eksem, trötthet och rinnsnuva. Av förskolans 34 barn har fem känt av inomhusmiljön och av personalen uppger fyra av de sex pedagoger att de har problem.

Redan i oktober- november uppger personalen att de kontaktade Östersunds kommun för att de var missnöjda med förskolans inomhusmiljö.

I januari när ett förskolebarn kom tillbaka efter en lång ledighet blev det extra tydligt.

– När barnet var här på var det alltid trött och kunde somna när som helst. Hemma var däremot barnet precis som vanligt, säger förskolechef Inga Dahlgren. Barnets föräldrar fick också ett erbjudande om att byta förskola som de tackade ja till.

Inga Dahlgren berättar att förskolan skickade in en ny anmälan till kommunen samt ringde ansvariga vid fastighetsavdelningen.

Östersunds kommuns fastighetschef Jan Högberg säger att de inte fått någon vetskap om förskolans problem förrän i slutet av januari.

– Och det vi inte vet om, kan vi inte åtgärda.

Kommunen och förskolan hade sitt första möte en bit in i februari och sedan dess har den tekniska analysen påbörjats där det framkommit att ventilationen fungerar bra. Men CO2-mätningen, som tar lite längre tid är fortfarande inte klar. Parallellt med den tekniska analysen följer också verksamheten en särskild verksamhetsplan.

– Vi måste titta på hela bilden och svaren på analyserna kan ta tid. Det kan vara flera orsaker som ligger bakom besvären och personalen måste ringa in problemen genom att beskriva och svara på ett antal frågor som vi kan utgå från.

Inga Dahlgren och Jan Högberg är båda överrens om att smuts kan vara en anledning till de olika symtomen som barnen och personalen har.

– Förskolan har hamnat mellan två stolar. Det har brustit i både städrutiner och handledning på förskolan. Vi kommer att börja med att göra en storstädning från golv till tak, säger Inga Dahlgren.

– Ja, där har vi samma uppfattning, säger Jan Högberg.