Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smuts gör att färre blyfötter åker fast

Smuts på linsen eller dåligt väder kan räcka.

Antalet personer som fått fortkörningsböter minskar, men det beror inte på att antalet blyfötter blivit färre.

De är utplacerade lite varstans på länets och landets vägar. De får vissa att tvärbromsa och andra märker inte ens av dem förrän brevet kommer med posten.

Det handlar om hastighetsböter och det handlar om hastighetskameror. Rikspolisstyrelsen, RPS, konstaterar att polisen utfärdade något färre böter 2013. Då utfärdades drygt 60 000 böter med automatiska trafiksäkerhetskameror. Det är en minskning med 10,5 procent mot 2012.

Men minskningen beror inte på, som man först kan tro, att folk blivit bättre på att faktiskt hålla hastigheterna. Nej, det beror snarare på teknik och bildkvalité berättar Anders Drugge chef för ATK-sektionen vid Rikspolisstyrelsen.

– Vi måste fastställa förarens identitet och det gör vi genom att jämföra pass eller körkortsbilden med bilden från trafiksäkerhetskameran. Om inte bildkvalitén är god nog kan vi inte identifiera föraren och inte heller bötfälla, säger han i ett pressmeddelande.

Bildkvalitén påverkas av bland annat skyfall, smuts på vindrutan eller kraftigt snöfall.

– Vi är beroende av yttre omständigheter för en bra bildkvalitet och väder och vind varierar från det ena året till det andra, säger Anders Drugge.

Totalt sett gjordes 232 759 registreringar under 2013 med trafiksäkerhetskamerorna i hela riket. Av dessa är ungefär 200 000 som anses vara utredningsbara. Även 2012 låg antalet utredningsbara registreringar på cirka 200 000, skriver polisen på sin hemsida.