Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smugglade skitsaker

Polisen gjorde ett ovanligt beslag på fredagskvällen. Två män stoppades i en bil lastad med 25719 blöjor. De sitter nu anhållna i Östersund.

På fredagskvällen stoppade polisen en bil på E45 nära Åsarna. Bilen, en utlandsregistrerad skåpbil, var fullpackad med blöjor.

De två män som fanns i bilen är i 20-årsåldern och 40-årsåldern och är utländska medborgare. De greps och anhölls senare av en jouråklagare i Östersund. De frigavs senare efter att ha kunnat deponera de pengar som de eventuellt kommer dömas till vid rättegång.

Blöjorna, som efter polisens beslag räknats, visade sig vara 25 719 till antalet och har inköpts i Norge. Eftersom de inte deklarerats som infört gods i Sverige till Tullverket anses de som smuggelgods.

I Norge är blöjor, till skillnad från det mesta annat, väldigt billigt. Affärsidén för smugglarna är alltså enkel och följer en glasklar, grundläggande logik kring detaljhandel. Köp billigt, sälj dyrt.

Styckpriset för blöjorna i Norge hamnar i storleksordningen 50 öre. I Polen är marknadspriset i butik uppåt 4 kronor styck. En utväxling på 8 gånger vinst på investerat kapital alltså.

Jämtland rapporterades för några år sedan vara en av landets huvudådror för just denna typ av smuggling. Försäljningen av smuggelgodset sker främst i Östeuropa. 2012 stoppades flera fordon i norska Tröndelag tungt lastade, ett av dem hade blöjor för 44 000 norska kronor i bagaget.

Anledningen till de mycket låga blöjpriserna i Norge är ett intensivt priskrig mellan olika handelskedjor där de slåss om att få barnfamiljerna att handla just i deras butik. Många gånger är blöjförsäljningen till de låga priserna en förlustaffär för handlarna.

För de barnfamiljer i Jämtland som nu tänker starta upp någon form av privatimport av blöjor till sina små telningar så finns vissa begränsningar för att hålla sig inom lagens råmärken gällande smuggling. Som privatperson får man medföra varor till ett värde av 3000 kronor över gränsen från Norge till Sverige utan att betala några avgifter till tullen.