Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sms-lån lönsamt för trixande bolag

/

Sms-långivarna tjänar bra på människors behov av snabba och dyra pengar. Och när allt fler kunder inte kan betala sina lån går det att göra pengar på det också. Själva är bolagen dåliga på att göra rätt för sig.

Annons

TT har gått igenom några av årsredovisningarna för de allt fler långivare som erbjuder snabba lån via sms.
Bilden är entydig: Det går att tjäna bra med stålar på människors ekonomiska trångmål. Och liksom ökningen av obetalda lån som hamnar hos Kronofogden är tillväxten av nya lån enorm, visar långivarnas räkenskaper och annan statistik.
SMS Kredit hade bäst lönsamhet av de granskade bolagen. Varannan intäktskrona var vinst samtidigt som intäkterna mer än dubblerades under fjolåret. Företaget Meddelandelån tjänade 5,5 miljoner kronor och hade intäkter på 16,6 miljoner. Folkia drog in 11,8 miljoner i vinst och intäkterna steg med 66 procent till drygt 70 miljoner kronor.
Ränta kallas avgift
Bakgrunden till de goda vinsterna är de extremt höga räntorna eller avgifter som långivarna själva vill kalla dem. Med en månadsränta på runt 30 procent, eller tusentals procent på årsbasis, kan låneföretagens mer än trefaldiga sitt kapital på ett år. Då finns mycket goda marginaler att klara av de kreditförluster som oundvikligen uppstår bland de betalningssvaga kunderna.
Och några av sms-långivarna ägnar sig dessutom parallellt åt inkassoverksamhet där det med uthållighet går att tjäna ytterligare pengar på de dåliga betalarna.
Årsredovisningarna visar också att cheferna själva inte är så duktiga på att betala eller följa reglerna. Både Mobillån och SMS Kredit (samma koncern) får nedslag av revisorerna för att de trixat med skattedeklarationerna. Revisorn i Meddelandelån kan inte tillstyrka resultaträkningen eftersom viktiga uppgifter saknas.
Lånade av egna bolaget
Folkias vd Per Spångberg får även han bakläxa av revisorn. Han har i strid med lagen tagit ett lån på 256 000 kronor i det egna bolaget. Men eftersom det skett till marknadsmässig ränta får han ändå okej av revisorn.
Lånet tillkom enligt Spångberg när han skulle betala premierna för att delta i ett bonusprogram i bolaget.
– Lånet uppkom i samband med att jag tecknade optioner i bolaget, säger Spångberg.
Bolagen skyltar gärna på sina hemsidor med att de är registrerade hos Finansinspektionen, vilket myndigheten tycker är olyckligt.
– Det kan ge intryck av att vi har tillsyn över bolagen, säger inspektionens presschef Karolina Palutko Macéus.
Men den här typen av låneverksamhet kräver inget tillstånd och myndigheten utövar ingen övervakning, påpekar hon.

Annons