Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smolk i glädjebägaren över S-seger

Det blir maktskifte! Stefan Löfven kommer med all säkerhet att bli Sveriges nästa statsminister.
Ändå var glädjen något dämpad på Socialdemoraternas valvaka i Östersund.

– Svenskarna ser ut att ha bestämt sig för en ny inriktning. De vill se Stefan Löfven som statsminister. Det är naturligtvis glädjande, men glädjen grumlas av Sverigedemokraternas framgångar, säger Kalle Olsson som kandiderar till riksdagen.

– Nu kommer inte det som någon chock, men det är ändå tungt att se att de går fram så starkt som de gör.

Det kan nu bli en strid kring vilket parti som blir det tredje största även i vårt län. Centern kan helt enkelt tappa sitt riksdagsmandat till Sverigedemokraterna. Det är inte många procentenheter som skiljer dem år, så vi får se hur det går när alla röster är räknade.

Men det ser som om Socialdemokraterna kommer att kunna bilda en ny regering med Stefan Löfven som statsminister.

– Det känns helt fantastiskt. Sverige behöver en ny framtidsinriktning och Sverige behöver en regering som tar ansvar för arbete och skolan, och det känns bra, säger Anna-Caren Sätherberg som toppar riksdagslistan i länet och dessutom är distriktsordförande för Socialdemokraterna.

Hur ser du på SD:s framgångar?

– Jag tror att mycket beror på regeringens misslyckande med arbete och skolan. Jag tror att det avspeglar sig i valresultatet för Sverigedemokraterna. Regeringens politik har enkelt skapat klyftor i samhället.

Anna-Caren Sätherberg säger också att samtliga partier måste ta ansvar för valresultatet. Nu kommer talmannen att föreslå att Stefan Löfven ska bilda regering. Och Fredrik Reinfeldt har sagt att han tänker släppa fram det största partiet.

Hos länsmoderaterna var det dyster stämning. Fredrik Reinfeldt har precis talat och sagt att han lämnar både statsministerposten och uppdraget som partiordförande.

– Vi har jobbat i motvind och vi har följt opinionsmätningarna väldigt noggrant så tendensen har funnits där. Men jag har själv sagt att vi ska vänta till slutdebatterna, för där kommer det att bli tydligt vem som är statsmannamässig, säger Saila Quicklund Moderat riksdagsledamot och ordförande för länsmoderaterna.

– Fredrik har visat att han klarar alla områden med sin erfarenhet och sitt kunnande, jag trodde att det kunde avgöra en hel del. Men uppenbarligen har det inte räckt till.

De flesta av era förlorade röster har gått till Sverigedemokraterna, hur ser du på det?

– Ja, det är väldigt tydligt att det är från Moderaterna också. Vi måste sätta oss ner och analysera detta grundligt, men vi har sett strömmingarna i partiet tidigare, fortsätter Saila Quicklund.

Nu får Sverigedemokraterna, som tredje största parti, en vice talmanplats?

– Det är inte så säkert, det kan vi faktiskt via riksdagen besluta om. Det går inte med automatik, avslutar Saila Quicklund