Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittskyddsläkaren om länets första coronafall: "Personen har gjort precis som man ska"

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Personen i länet som visat sig vara smittad av coronaviruset har gjort precis som man ska, enligt länets smittskyddsläkare Micael Widerström. Det innebär: denne har känt sig sjuk och ringt 1177 innan andra åtgärder vidtagits.

Det handlar om en vuxen man som är smittad i länet. Han har varit på resa i Italien och insjuknat därefter. De andra i resesällskapet har också insjuknat, men är hemmahörande i andra regioner. Mannen är nu i karantän i hemmet och sjukvården uppger att denne mår efter omständigheterna bra. De i mannens närhet som kan vara exponerade är informerade och isolerade. Ytterligare en familjemedlem är testad, där provresultatet var negativt.

Många läsare uttrycker en vilja att veta i vilken kommun den smittade bor. Men det sätter patientlagstiftning och sekretesslagstiftning stopp för. Micael Widerström uppger att det i andra regioner, där man preciserat närmare var fallen finns, har det lett till felaktiga utpekanden.

– Det finns tråkiga exempel från andra regioner där folk till och med pekats ut felaktigt, säger Mikael Widerström.

– Att folk blir mobbade och utpekade och så vidare - det känns inte riktigt friskt, betonar han.

Den stora oron hos befolkningen är något som Widerström är bekymrad över.

– Oron i sig blir en stor belastning för vårdapparaten, säger han.

Provtagningen av misstänka coronafall fortsätter i länet. Under onsdagen väntades svar på nya prover och Widerström tror inte att vi nått kulmen av provtagningar än.

– Jag tror inte att provtagningen kommer att minska, säger han.

Vad kan länsborna förvänta sig för information om corona från regionen framöver? Hur ofta och när?

Vi går ut med information varje dag och speciellt om situationen förändras.

Det är de äldre och multisjuka som drabbas hårdast av coronasmittan. Hur tänker regionen kring dessa grupper?

–Vi har gått ut med att om man är sjuk inte ska träffa dessa grupper och det är framförallt inom äldrevården och på sjukhuset. Vi har samverkat med länsstyrelsen och alla kommuner och gett dem rekommendationer om besöksrestriktioner.

Vet man hur många multisjuka det finns i länet?

–Man brukar räkna med att bland ålderspensionärer så är det ungefär hälften som har andra sjukdomar och då har vi runt 15 000 i så fall.

Känner du dig oroad över läget?

– Det har varit många alarmprofeter och så ser man de här bilderna som inte stämmer överens med läget här. Men sen kommer det närmare och närmare. Det är mycket oro bland personalen att det kommer in smitta på avdelningarna. De undrar om vi har bra rutiner.

Har ni det?

–Ja det tycker jag. Men rutinerna ändras ju hela tiden. Det var lätt när det var Kina, sen blir det Europa, och det kommer bli ännu svårare sen. Det är då det blir ett nytt tänk som man måste hantera på ett bra sätt.

Är det något mer som du tycker det är viktig att få fram i det här läget?

–Det är just att det finns en sån väldigt oro i samhället och att oron i sig inte är frisk och att den också leder till väldigt stor arbetsbelastning för vårdapparaten.

När det dog sju, åtta personer i influensa för något år sedan, en del på sjukhuset, då var det ingen som brydde sig om det.

Om vi hjälps åt och sköter handhygienen och inte träffar folk så tror jag att det bidrar till en mycket bättre situation.

Regiondirektören Hans Svensson var också närvarande under presskonferensen. På frågan hur beredskapen ser ut på sjukhuset, med anledning av att flera sjuksköterskor och undersköterskor har sagt upp och att fler kommer att sluta på flera vårdavdelningar, svarade han:

– Vi tittar på alla delar som påverkar vår förmåga att hantera corona. Att medarbetare nu valt att säga upp sig, är en utav de saker som vi beaktar. Men man har inte börjat omfördela personal. Men de signalerna kommer vi att snappa upp och ha som en del i corona-planeringen

Finns det en gräns för hur många patienter akuten och IVA kan ta emot?

– Nu har vi inte på något sätt fått ett flöde av coronapatienter eftersom de vårdas eller stannar i hemmet. Men vi har en plan för att använda flera lokaler i och utanför sjukhuset om så krävs. Det finns en plan B om vårdplatserna inte räcker och vi planerar hela tiden för detta.