Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittskyddsläkare: Mag- och tarmproblem idag kan bero på Cryptot

Micael Widerström, smittskyddsläkare vid Jämtlands läns landsting, misstänkte att dricksvattnet var smittkällan. Och apropå att många smittade fortfarande har mag- och tarmbesvär säger han:

– Det är inte otroligt att dessa besvär kan bero på tidigare Cryptosporidiuminfektion.

I slutet av oktober 2010 insjuknade ett fåtal människor i Cryptosporidium i Östersund. Dessa fall upptäcktes första veckorna i november.

Knappt en månad senare, fredagen den 26 november kunde 14 parasitfall konstateras av de runt 20 provtagningar som gjorts.

– Jag ringde Miljö och Hälsa eftersom jag misstänkte vattnet och ville ha ett möte. Vi hade en diskussion som pågick hela kvällen eftersom vi hade olika åsikter, säger Micael Widerström.

Men 23.07 samma kväll släpptes slutligen meddelandet till kommuninnevånarna att de inte skulle dricka vattnet på grund av parasiten.

Kommunen valde också att via webbenkäter på hemsidan undersöka hur invånarna mådde.

– Men i den nämndes ingenting om vattnet, säger Micael Widerström.

LT har under november månad gjort en egen webbenkät om Cryptosporidium där 130 personer har svarat på ett antal frågor.

På frågan:

Har du fortfarande men efter ditt insjuknande?

svarar hela 39 procent ja. De som har svarat ja beskriver sina besvär som: "orolig mage, irriterat mag-tarmsystem, hastiga diarréer, kramper i magen, allmänt uppblåst, känslig mage, gaser, tarmfloran slagits ut".

– Det är inte otroligt att dessa besvär kan bero på tidigare Cryptosporidiuminfektion, säger Micael Widerström.

Han berättar att Svenska smittskyddsinstitutet, SMI, har gjort ett antal uppföljningar rörande Cryptosporidiumutbrottet där 1500 Östersundare deltagit. Första enkäten som skickades ut visade att ca 45 procent av kommuninnevånarna hade insjuknat under november - december. Sex månader senare hade runt hälften av dessa fortfarande besvär med mage och tarm.

– Efter årsskiftet vet vi hur läget var efter två år, säger Micael Widerström.

Han upplever att många som vänder sig till Smittskyddsenheten på Östersunds sjukhus fortfarande anser att vattnet kan vara en smittkälla.

– Vi ber dem lämna avföringsprov till Hälsocentralen. Avdelningen för Klinisk mikrobiologi vid Östersunds sjukhus har sedan mars 2011 analyserat över 4000 kryptoprover och har inte i ett enda fall kunnat påvisa den typ av Cryptosporidiumparasit som orsakade utbrottet, säger Micael Widerström.

Han påpekar att det förekommer runt 4-5 fall av Cryptosporidium per år i Östersund, men att hälften av dem beror på att folk varit utomlands. Resterande fallen kommer från människor som varit i direktkontakt med kalvar eller med djurfekalier via vattnet. Det kan exempelvis vara någon som druckit ur en fjällbäck.

– Att många människor fortfarande mår dåligt och har problem med tarm och mage är viktig information som vi inom vården måste ta på allvar, säger Micael Widerström avslutningsvis.