Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smitningsolycka upprör bybor

På annandag påsk blev en hund överkörd i Norderåsen utan att någon tog ansvar för det inträffade. Smitning från en sådan olycka är ovanligt enligt polisen och händelsen har upprört hundägare och bybor.

– Jag är inte ute efter att straffa någon, jag vill bara veta vad som hände. Det känns så konstigt annars, säger Evlyn Zemren. Natten mot i måndags förra veckan blev hennes hund överkörd på vägen genom Norderåsen och hittades vid vägkanten morgonen därpå. Hur det gick till vet hon inte eftersom föraren aldrig gav sig till känna.

– Jag ringde till polisen på morgonen för att höra om någon meddelat sig, men det visste ingenting och antecknade det som smitning. Det är lite obehagligt att någon bara kör iväg när man är skyldig att rapportera, men det kan ju bero på flera orsaker, föraren kanske blev rädd eller chockad.

Hunden, en vit Siberian husky, har Evlyn haft både som sällskapshund och draghund. Det var en bra och omtyckt hund och när hon frågat runt i byn om de sett eller hört något har alla upprörts över det inträffade.

Hon är medveten om att det är lätt hänt med en olycka och att hunden utsatte sig själv för fara genom att smita iväg på natten. Samtidigt vill hon inte bara släppa det utan förklaring.

Att någon smiter från en olycka med ett husdjur är ganska ovanligt, enligt Christer Görsten, polis vid trafikenheten. Samma regler gäller för vilda djur som för tama. Har man skadat eller dödat ett djur är man skyldig att rapportera till polisen för att djuret ska kunna avlivas eller tas om hand på annat sätt.

– Om en hund blir överkörd kan det räcka att bara ta kontakt med ägaren. Får man inte reda på vem som äger den ska polisen kontaktas istället.

Om föraren rapporterar inom några timmar får en sådan incident vanligtvis inga andra följder än en minnesanteckning. Att strunta i rapporteringen kan däremot bli rejält dyrt. Med konsekvenser som indraget körkort eller tusenlappar i böter.

– Att köra på ett djur och sedan sticka iväg registreras som smitning, vilket är allvarligt, säger Görnsten.