Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smink, knivar och gott om idéer på Hjalmar Strömerskolan

Insamlingar till Cancerfonden, världsrekord, smink och unika uppfinningar. Det är bara ett axplock av de projekt Hjalmar Strömers avgångselever sysselsatt sig med under året.

I går hölls den årliga mässan där avgångseleverna visar upp vilka projekt de sysslat med under året. Och det var en rad vitt skilda projekt som trängdes om uppmärksamheten i montrarna på Folkets hus.

– Det här är en helt unik produkt, förklarade Mattias Edin, Martin Strid och Johan Andersson och visade upp sin kniv som lätt skalar av plasthöljet på en elkabel.

Grabbarna går på elprogrammet och märkte själva att en kort kniv med bra skalmöjligheter saknades.

– Vi har kapat av knivarna och sedan slipat dem så att det går lätt att skala med dem, säger Mattias och demonstrerar kniven.

Någon stor produktion har det dock inte blivit än.

– Vi har gjort en varsin och har använt dem när vi var ute på praktik, säger de.

De har lite lösa planer på att kolla om det går att utveckla produkten mer, söka patent för den och sedan sälja idén till någon fabrikant. Men inget är bestämt än så länge.

Några bord bort på mässan står två sobert välsminkade tjejer. Det visar sig att färgen på Malin Rhodins och Ebba Andrées kinder kommer från smink som de har tillverkat själva tillsammans med klasskompisen Sofia Prim Andersson.

– Vi har tillverkat rouge, foundation och olika sorters ögonskugga. Och det var betydligt lättare än vad vi trodde, säger Malin.

Recepten har de letat fram på internet och alla ingredienser är ekologiska. Slutnotan blir dessutom betydligt billigare när man kokar ihop sminket själv, jämfört med när man köper det, berättar de.

– Och det blev mycket bättre resultat än vi trodde. Vi trodde att sminket skulle sitta ganska dåligt, men det sitter bra. Flera har testat det och vi har sålt smink för 2 000 kronor, säger Ebba.