Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SMHI lovar kallare väder – då blir Umeå kvar som SM-arrangör

Mildvädret till trots – Umeå kvarstår som SM-arrangör i vinter.

– Vi har noga studerat alla tillgängliga väderprognoser, säger Per-Åke Yttergård.

Annons

Umeå Skidallians kan alltså andas ut. Hotet om att Svenska Skidförbundet ska flytta SM-tävlingen till annan ort är därmed undanröjt.

– Efter att ha sett på SMHI:s prognos, som är den minst gynnsamma, drar vi slutsatsen att det ska gå att tillverka snö under något eller några dygn nästa vecka. Det räcker för att vi ska våga hålla kvar vid att tävlingarna genomförs i Umeå, säger Per-Åke Yttergård, förbundets grenchef för längd, till skidor.com.

SMHI lovar rejält kallare väder nästa vecka. Då spelar det alltså ingen roll att det fortfarande är barmark i Umeå och att SM inleds 16 januari.

Kallare väder är nyckeln eftersom det under hela december i praktiken varit omöjligt att tillverka konstsnö. För att säkerställa tillverkningen av den konstsnö som behövs har Umeå kommun samlat ihop en ansenlig arsenal av snökanoner – nio fläktkanoner, med mycket hög kapacitet.

Kanonerna kan jobba effektivare om vattnet är kallt och de kommer därför att placeras vid Nydala, där man kan ta bokstavligt talat iskallt vatten direkt från sjön, och vid Bräntbergsbacken, där det finns ett kyltorn som sänker temperaturen på ledningsvattnet.

För att säkerställa vattenflödet och tillräckligt högt tryck på vattnet har Umeås brandförsvar lovat att ställa upp med sina resurser. En organisation för att distribuera snön på banorna är också klar – utkörningen av snön börjar på tisdag i nästa vecka.

För att ytterligare förbättra möjligheterna att SM-tävlingarna verkligen ska kunna genomföras i Umeå, har förbundet och Umeå skidallians också kommit överens om att köra tävlingarna med en 2,5-kilometersslinga som bas.

Antalet höjdmeter på den slingan blir visserligen inte riktigt lika stort som i det ursprungliga konceptet – bland annat försvinner Assarbacken.

Skulle vädret bli sådant att det går att tillverka mer snö än de cirka 7000 kubikmeter som behövs för minimialternativet, kan det bli aktuellt att lägga snö även på de längre slingorna – 3,75 km eller kanske rent av hela den slinga som mäter fem kilometer.

Det kommer också att bli förändringar i tävlingsprogrammet. Den skiathlon som skulle ha körts inledningsdagen 16 januari utgår och i stället blir det individuella fristilstävlingar.

Anledningen till att skiathlonen utgår är att den kräver separata spår för klassisk teknik respektive fri teknik och att det helt enkelt är alltför kort om tid för att hinna producera och köra ut den snö som behövs.

Definitivt beslut om tävlingarna ska genomföras i Umeå fattas på tisdag. Om snöförhållandena fortfarande är otillfredsställande och om väderprognoserna förändrats till det sämre, kommer tävlingarna att flyttas till Boden, som accepterat att ställa upp som reservort.