Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småstäderna dräneras på ungdomar

Ungdomar flyttar från småstäderna till stan – och det är en myt att de återvänder när det är dags att skaffa familj och sätta bo. "Oerhört problematiskt" menar forskare.

Annons

– Man väljer i större utsträckning att bo kvar i storstaden när man får barn – man vill fortfarande ha den service som den ger och man är inte så sugen på villalivet längre, förklarar Charlotta Mellander, forskare och professor i nationalekonomi vid Högskolan i Jönköping.

Hon har gjort en ny undersökning som visar att hela 86 procent av Sveriges kommuner tappar unga mellan 18 och 25 år. De flyttar till större städer, ofta för att studera, och väljer att stanna kvar efter studierna. Bara 40 av 290 kommuner lyckas behålla sina unga mellan 18 och 25 år. Många av flyttfåglarna har inte heller kommit tillbaka när de fyllt 30.

– Siffrorna för dem som fyllt 30 är nästan desamma och det är oerhört problematiskt att det är så få kommuner som attraherar unga i dag, säger Mellander och pekar på att landsbygden dräneras på arbetskraft och kommuner tappar i skatteunderlag när färre personer arbetar.

Björn Sundström, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), instämmer i oron.

– Det är jättetufft, vi kommer att behöva mer arbetskraftsinvandring för att lösa det här.

När äldre går i pension så fylls inte arbetskraften på av unga:

– Om 100 personer går i pension varje år så är den potentiella påfyllnaden bara 30, och de som bor på landsbygden är så gamla så de föder inga barn.

För att vända trenden behövs bostäder, menar Björn Sundström.

– Industrin går bra nu, men för att få folk att flytta dit och arbeta behövs det bostäder. Gamla 50-talsbostäder efterfrågas inte av dagens unga.

Den här utvecklingen måste stoppas, anser landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) som ser jobb som en nyckelfråga.

– Utan jobben försvinner människorna, men också skatteintäkter, som gör så att vi kan upprätthålla en god service med vård, skola och andra viktiga grundstenar i samhället. Därför måste vi fortsätta att satsa på bättre förutsättningar för att skapa jobb och driva företag.