Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småskaligt och stenhårt i årets Musik Direkt

/
  • Amanda Johnsson inte bara på engelska, utan framförde även sin första låt på svenska, som tillägnades en speciell person i publiken.Foto: Håkan Luthman
  • Polly Blue vann både publiken och juryns hjärta med sitt glada framträdande.  Foto: Håkan Luthman
  • Mats Lindgren var en av många modiga artister som framförde ensam på Storsjöteaterns stora scen.Foto: Håkan Luthman
  • Constructing Nomansland avslutade fredagens deltävling med massiv metal.Foto: Håkan Luthman

I helgen startade årets deltävlingar i Musik Direkt, där länets unga musiker fick en chans att visa sina talanger och vinna spelningar på riksnivå.

Annons

Först på scen i decenniets första Musik Direkt var Antarktis, alias Anton Fladvad. Beväpnad med gitarr och en imponerande röst intog han scenen med egenskrivet material i singer/songwriter-traditionen.

Uppträdandet följdes av The Great Lake Blues Band, som rev upp stämningen rejält med högre volym och lekfull blues. Att killarna i bandet trivdes på scen syntes tydligt när de solade loss på både piano och elgitarr.

När nästa artister, sång och gitarrduon Sanna & Erika skulle ta över stafettpinnen välkomnades de av en entusiastisk publik, och framförde sina stillsamma låtar galant.

Kvällens fjärde akt, Loop, bjöd på en kontrast till de andra banden med sitt medley-liknande upplägg av eget material och covers.

– Det blir lite sommarplågor och lite eget, sa gitarristen Viktor Olofsson.

Men tvåmannabandet som bland annat spelade delar av Lady Gagas ”Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)” fick lämna plats åt black metal-konstellationen Acts of a daemon som stod för den mest aggressiva insatsen dittills.

Först ut efter halvtidspausen var Amanda Johnsson på gitarr och sång.

– Mår ni bra? Det gör inte jag, jag är nervös, säger hon.

Men nervositeten hindrade inte Amanda från att med darr på rösten göra ett riktigt bra framträdande med låtar på både engelska och svenska.

Det blev dags för öronproppar igen när volymen höjdes och det progressiva rockbandet Our Entry kopplade in sin i förstärkararsenal och bjöd på bitsk distorsion och vältajmade tempoväxlingar.

Så fort bandet lämnat scen blev det en återgång till det småskaliga med singer/songwritern Mats Lindgren.

När sedan countrypopbandet Polly Blue tog an scenen lyckades de få fart på publiken som klappade med till den märkbart skickliga kvintetten.

Fredagens sista artist var metalbandet Constructing Nomansland som bombarderade Storsjöteatern med skönt missljud och stegade aplikt runt på scen medan de headbangade koordinerat.

Som bonus bjöds publiken på en hemlig gäst, i form av bandet The Cast, med medlemmar från Hudiksvall och Östersund. Förutom några coverlåtar och lite eget material slog de även sönder en ukulele på scen.

Mer läsning

Annons