Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smärtan i ett förlorat språk

Annons

Om språket och smärtan som kapslas in och lever kvar i generationer. Om allt det handlar "När vinterns stjärnor lyser här". Jag har stora förväntningar. De infrias. Fonden, en snöig landsväg i ständig rörelse. Enstaka möten, inga samhällen. Ett ensamt älgpass för tankarna till den statliga övervakning som pjäsen berättar om.

Flera fragmentariska berättelser flätas samman. "Har du inte tänkt på att din mormor inte kan kramas?", säger mamman till dottern när hon i en skoluppgift söker efter sitt samiska ursprung tillsammans med en klasskompis som söker efter sitt tornedalska. Det smärtsamma förflutna blir synligt i ett suggestivt samspel mellan teaterns alla delar. Koreograferade djur iförda halvmasker till technobeats, höghattade herrar som någonstans långt söderifrån bekämpar språk som är hotfulla mot nationsbygget. Barn som får stryk för att de läser på knagglig svenska om blåsippor och kantareller. Som får nya försvenskade namn liksom orterna längs järnvägen som fraktar naturfyndigheter från norr. Skallar som mäts, skelett som grävs upp, handsydda koltar som bränns. Döva som tvingas att tala.

Jag känner till mycket sedan tidigare men nationsbyggets förflutna är inte allmängods. Därför är det så bra att pjäsen inte bara gått på turné i Norrbotten (2012) utan också på Riksteaterturné nu i vår. För förtryck i en landsända är viktigt för hela landet att hantera. Det här är en oerhört stark pjäs som gör starka avtryck. De tysta nutidsbarnen i täckkläder som då och då träder fram i den filmade fonden skapar en närhet till historien och ställer den välgrundade frågan – hur kunde man behandla barn så illa med statens goda minne? Pjäsen bygger också en början till en förståelse för nutida sår och konflikter som fortfarande pågår.

I några scener blir det för mycket klartext för min del men det är en petitess i sammanhanget. Mångspråkigheten (sju språk!) fungerar utmärkt där teckenspråket är en av många tillgångar i en samspelt helhet.