Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Smärtan är en del av livet"

Mångsidig och självutlämnande. AK von Malmborg kommer till Yran som popartist, tecknare och konstnär.
– I allt jag gör strävar jag efter att inte ställa mig i vägen för det som jag vill säga.

AK von Malmborg har gjort allt från att ställa ut i Buenos Aires, göra performances med levande duvor i London till att skapat flashmobs i New York. För fem år sedan debuterade hon med ”Vår tids rädsla för AK von Malmborg” som strax därefter blev en scenföreställning med samma namn . Dagens Nyheter kallade den för ”en djupt personlig och generöst självutlämnande hyllning till livet och kärleken”.

”Hens majestät AK von Malmborg" heter din senaste skiva”. Hur kom du fram till den titeln?

– Jag tycker att "hen" är en rolig krumelur, ungefär som bra poesi eller elegant matematik rymmer ordet ett helt universum. En del människor blir glada, andra förbannade av det. Jag tyckte också att det var lite kaxigt att kalla mig för "Hens majestät".

Vad ville du med skivan?

– I allt jag gör strävar jag efter att inte ställa mig i vägen för det som jag vill säga, så att det blir allmängiltigt för folk att känna igen sig i. På många sätt speglar skivan en helvetesperiod som jag gick igenom, en depression. Den handlar om att det som är smärtsamt är en del av livet, men att det krävs mod för att låta det vara så.

Hur mår du i dag?

– Jag känner mig verkligen stark och lycklig just nu, det är så mycket på gång.

Skivan finansierar du genom konstprojektet ”I am one of AKind”. Vad är det?

– Jag har länge inspirerats av den japanske konstnären On Kawara som jobbar med nuet och datum på olika sätt. När jag började arbeta med skivan saknade jag pengar för att släppa den och började fundera på olika lösningar, bland annat sponsring, men det kändes fel. Därför lät jag tillverka 100 lådor med vilka jag ska göra 100 teckningsperformance till 100 personer.

Hur går det till?

– Beställaren får välja ett datum under 2014 då jag skapar konstverket. I förrgår gjorde jag en performance till en arkitekt, det var nummer 67. Jag tänkte på honom hela dagen, att han skulle gå med tillförsikt, glädje och lätta steg genom livet. Sedan tog jag fram mina papper och arbetsgrejer. Nu har jag skickat den färdiga teckningen, med titel, datum och signatur, i lådan till honom.

Vad kostar det att beställa en låda?

– 1000 kronor. Det betyder att jag fått ihop 100 000 kronor om jag säljer alla. Projektet är dessutom ett spännande experiment i kreativitet. När jag väl har satt pennan mot papperet får jag inte gå tillbaka och ändra och det är lite läskigt. Var tredje dag måste jag göra ett konstverk oavsett om jag är magsjuk eller på resande fot.

Vad händer under konserten på lördag?

– Jag framträder med mitt band och kommer att spela låtar från båda mina två album. Nu har jag nyligen varit på skriv- och målarkurs på Österlen så kanske blir det också så att jag spelar någon låt som ingen någonsin hört förut. Man vet aldrig.

Du ska både framträda som popartist och konstnär under veckan. Berätta om utställningen hos Lars Bolin Gallery med start på torsdag?

– Jag stället ut teckningar, målningar och tryck. Ofta får jag bilder på hjärnan som jag sedan försöker få ner på papper, det är figurativt och ganska suggestivt. Jag kommer även att visa porträtt på några av mina musikvänner, bland andra Ane Brun, Martin Hederos, och Jenny Wilson. Porträtten är ganska humoristiska, tekniken och uttrycken är blandade.

Är det första gången som du besöker Yran?

– Ja, det är det och det ska bli otroligt kul. Jag har hört så mycket gott om denna festival. På fredag tänker jag hänga runt och kolla in alla band.

AK von Malmborg, vernissage hos Lars Bolin Gallery, torsdag klockan 15.00-20.00. Utställningen pågår därefter i tre veckor. På lördag spelar hon på Intiman klockan 22.45.