Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småföretagens roll i glesbygden

Norrlandslänens framtid hänger på Sveriges politik för småföretagen.

Som kristdemokrater ser vi det som prioriterat att satsa kraftfullt på flera plan, alltifrån att uppmuntra entreprenörskap i skolan till konkreta regelförenklingar för företagare. I vårt eget landskap finns stor potential i de småskaliga biogasanläggningarna och vindkraften. Småföretagande och gröna näringar är en oslagbar kombination.

Det Kristdemokraterna rent konkret vill göra rör hela samhället. Redan i skolan måste entreprenörskap uppmuntras och ges utrymme. Vidare behövs lärlingssystem och andra särskilda insatser för att fler unga ska få en chans att etablera sig på arbetsmarknaden. Vi behöver också bli bättre på att ta till vara alla människors förmåga, även de som står längst från ett jobb i dag. En viktig del av detta arbete är att bekämpa den orättfärdiga diskriminering som hindrar många invandrare från att få jobb.

Ett annat av våra förslag är att fördubbla provanställningstiden från sex till tolv månader. Reformen skulle uppmuntra till tidigare anställningar och underlätta anställning av långtidssjukskrivna, i rädsla över att den anställde kommer att bli sjuk igen.

KD anser att det är de små och medelstora företagen, som ofta är familjeföretag, som ska stå i centrum för näringspolitiken. För redan etablerade småföretag kan mycket förbättras. Regelförenklingsarbetet behöver öka i intensitet. Mycket är på gång, men mer kan göras. Vi föreslår även att gränsen för hur många anställda företaget får ha för att utnyttja undantagsregeln i LAS ska slopas. I dag kan två nyckelpersoner undantas för företag upp till 10 anställda. Ytterligare en vettig sak vore att inrätta en statligt grundad fond-fond, där staten satsar pengar i fonder som i sin tur investerar i tillväxtbolag. Detta behövs som ett sätt att öka tillgången till riskkapital för de tillväxtbolag som i dag saknar kapitalstillskott för att utvecklas.

Andra ekonomiska åtgärder vore att införa ett riskkapitalavdrag för att stimulera privatpersoners investeringar i mindre företag. Det skulle underlätta försörjningen av riskkapital i en start- eller expansionsfas. Ett etableringskonto för att stimulera till att spara till eget företagande skulle också kunna inrättas. Vi vill ha utökat investeringsstöd för de stora utlägg som ny teknik inom de gröna näringarna innebär, inte minst i norrlands inland. Det är också viktigt att lägga resurser på forskning och infrastruktur för att klara den internationella konkurrensen. På det hela taget finns många bra förslag som bottnar i Kristdemokraternas tro på småföretagen. Vår småföretagarpolitik är högst kompatibel med vår ambition för Norrlands utveckling.

För framtidens tillväxt i Norrland spelar småföretagen en central roll. För att behålla och utveckla en levande landsbygd, att skapa arbetstillfällen och attraktiva områden att bo i.

Människor som väljer att bosätta sig i Norrland är beroende av småföretagen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel