Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småbutiker dör utan bredband

Dålig lönsamhet tvingar dagligvarubutiker i länet att stänga.

Nu presenteras ett nytt program för att säkra livsmedelstillgången i glesbygd.

– Det här handlar inte om att rädda butiker, snarare hur servicen ska upprätthållas, säger Hans Halvarsson vid Länsstyrelsen.

Antalet dagligvarubutiker i länet har minskat från 182 till 135 bara under de senaste nio åren. Det senaste offret för butiksdöden är Hackås där affären lades ned under februari månad.

– Vi ser att det söks allt mer driftsbidrag och utifrån det drar vi slutsatsen att det blir svårare och svårare att få verksamheterna att gå ihop, säger Hans Halvarsson chef på länsstyrelsens program- och strategienhet.

Han är en av flera tjänstemän, som i samarbete med bland annat länets kommuner, tagit fram ett nytt regionalt serviceprogram som innehåller riktlinjer kring hur man ska jobba för att säkra tillgången på dagligvaror och drivmedel i glesbygden trots att butiker och tankställen försvinner.

Ett liknande program har funnits de senaste åren och det nya kommer att löpa från och med nu fram till år 2018.

– Det handlar inte bara om att försöka rädda butiker utan hur man ska tillgodose service, det är det som är syftet med hela programmet. Butikerna är viktiga, det kommer man aldrig undan, men det handlar om hur man kan upprätthålla servicen på andra sätt, säger Hans Halvarsson.

I det nya regionala serviceprogrammet pekas flera prioriterade områden ut. Ett av dem är samordningsmöjligheter mellan olika verksamheter.

– I Härjedalens kommun har man jobbat strategiskt med servicefrågorna, de har tittat på hur man kan samordna till exempel hemtjänst med kommersiell service, det tycker vi fungerar bra.

Ett annat prioriterat område fram till 2018 är tillgången på bredbandsuppkoppling via fiber på de orter som har butiker.

Just det har visat sig vara direkt livsviktigt.

– Så fiber fram till butiksorter är en högt prioriterad fråga. Ica, Axfood och Coop säger att har man inte bredband så kan man inte beställa varor och det är grunden för verksamheten, säger Hans Halvarsson.

Uppdraget att ta fram ett serviceprogram kommer från regeringen och Länsstyrelsen ska fastställa sin plan i mars.

– Det första vi ska försöka göra sedan är att se hur det ser ut med fiber till butiksorterna.

Sedan år 2013 finns en bredbandsstrategi för Jämtlands län. Enligt den ska 90 procent av alla hushåll och företag i länet ha tillgång till bredband om minst 100 megabit per sekund år 2020.