Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Små seglare på stor sjö

Segel, roder, rep och kompisar. Det är mycket att hålla rätt på som nybörjare på sjön.

På måndagen startade en veckas seglarskola för barn på Storsjön.

Annons

Deltagarna, som är i åldrarna 8-10 år, har på förmiddagen fått rigga upp sina båtar. Efter en knopstafett på land är det så dags att testa båtarna. Tanken är att barnen ska segla i en åtta mellan två orangea bojar i hamnen.

9-årige Johan Nilsson står kvar en stund på bryggan och iakttar de andra som seglar iväg.

– Det ska bli roligt. Och lite pirrigt! säger han.

Johan Nilsson har åkt motorbåt tidigare, men aldrig optimistjolle. Nu väntar han på hjälp att knuffa i båten.

Ute på vattnet är hörs frågor, tips och råd om vartannat.

– Mitt segel vill inte röra på sig!

– Ducka och byt sida, sikta på bortre bojen!

De flesta deltagare har aldrig har suttit i en optimistjolle förut. Men aktivitetsansvariga Malin Göransson konstaterar att det går riktigt bra. Visst blir det en och annan krock, och flera av barnen finner sig plötsligt mitt i en piruett när de släpper rodret för att byta sida.

– Jag har haft vuxenseglarskola också, de gör precis samma misstag. Skillnaden är att barnen inte blir lika rädda, säger Malin Göransson som har jobbat med seglarskolan sedan hon var 15 år.

Till sin hjälp har Malin Göransson flera feriearbetare som är anställda av kommunen. De ska ha segelerfarenhet för att få jobba som ledare på seglarskolan. En av dem är Tore Walldén. I sin motorbåt kryssar han mellan barnen ute på vattnet och försöker ge tips till den som behöver.

– Får jag åka hela Storsjön? utbrister plötsligt Hjalmar Westman till alla och ingen.

Tore Walldén skrattar.

– Det är härligt att jobba med barn, de är så spontana, säger han.

Seglarskolan, som den här veckan har pirattema, arrangeras av Storsjöns seglarsällskap. Förutom att träna segling och testa olika slags båtar får barnen lära sig vett och etikett på sjön. De lär sig också en knop per dag. Och så brukar det bli en utflykt – till Frösö strand, färjan eller Badhusparken. Malin Göransson säger att de brukar vara ute på vattnet så mycket som möjligt. Men bara så länge barnen tycker att det är kul.