Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM-tävlingen inställd – men ingen fara för världscupen

Stormen Hilde vållade besvär för skidskyttet.
SM-masstarten fick ställas in efter att träd blåst omkull längs spåret och en byggställning på stadion rasat.

– Det var inte roligt att se, konstaterar Ulrika Åberg, vice tävlingsledare för världscupen.

Klockan 6 på söndagsmorgonen väcktes hon och fick höra om skadorna som stormen medfört uppe vid stadionområdet.

Byggnadsställningen vid det blivande mediecentret, precis intill skyttevallen, hade rasat ihop. Det gjorde att även skjutvallen fick sig en törn.

– Dessutom är det träd som blåst omkull och hänger över ledningar ute i spåret. SM-masstarten blåste vi av på grund av säkerhetsrisken. För folk som ska tävla är det här inget område att befinna sig i, säger Ulrika Åberg.

Världscuppremiären körs på söndag. Då handlar det om mixstafett – men enligt Ulrika Åberg är inte världscuptävlingarna i fara.

– Tävlingarna kommer att avgöras precis som planerat ... men det här kommer att ha viss påverkan för lagen som redan är på plats. Nu är skjutbanan är avstängd på måndag. Det är bara ryssarna som kommer att få köra en träningstävling på kvällen.

– Sedan får vi ta mer information dag för dag.

Snöläget oroar inte, enligt Ulrika Åberg.

– Det hade ju inte skadat med lite natursnö som hjälper till med stämningen. Men det ska inte vara någon fara med snön. Nu ska det ju bli minusgrader framöver.

Patrik Jemteborn i världscuporganisationen är inte heller överdrivet orolig. Han minns bland annat VM 2008.

– Vi var med om värre skador då, mitt under mästerskapet. Nu har vi en hel vecka på oss att fixa det här, säger Patrik Jemteborn.

– Den gången fick vi också en sådan här stormvarning. Stormen kom och damernas distanslopp blåste bort. Då fick vi fixa med banderoller som hade flugit all världens väg och taket som hade lyft från en tv-studio. Så jag är ganska lugn med att vi ska lösa det här.

Den inställda SM-masstarten kommer att avgöras senare under säsongen, men inte i samband med VC-veckan i Östersund.

Trots det hårda vädret under söndagen var det febril aktivitet vid den rasade byggställningen med många arbetare som försökte röja upp i oredan.