Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM-rekord i mattävling

Svenska mästerskapen i mathantverk äger just nu rum på Storsjöteatern i Östersund. Totalt deltar 587 olika livsmedelsprodukter i tävlingen vilket är ett rekord.

Annons

Nordiskt mathantverk är temat när EU-projektet Eldrimner arrangerar sin årliga mässa Saerimner i Östersund från tisdag till torsdag. Förutom en rad olika aktiviteter som seminarier, utställningar och galamingel arrangeras i samband med mässan även årets SM-tävling i mathantverk.

Ett stort antal jurymedlemmar satt under tisdagen i Storsjöteaterns foajé för att betygssätta de nästan 600 tävlingsbidragen. Juryn var indelad i 20 stycken grupper satta att bedöma livsmedel i 40 olika tävlingsklasser. Allt från surdegsbröd och blåmögelost till kryddad sylt och nektar.

Juryn för fiskförädling skulle som ett exempel bedöma 19 olika tävlingsbidrag. Med så många produkter är det en nödvändighet att inte svälja ner alltför mycket av smakbitarna.

– Skulle jag svälja ner alla bitar skulle jag bli alldeles för mätt. Därför spottar jag ut tuggorna efter att jag har smakat dem. Men ibland är det så gott att man helt enkelt inte kan hålla sig, skrattar Ilona Miglavs som är jurygruppens ordförande.

Hon och de tre andra i jurygruppen skulle under tisdagen avgöra vilken kallrökt, gravad och varmrökt fisk som står sig bäst i konkurrensen just nu.

– Vi bedömer bland annat koncistens, smak och lukt. Utseendet är också väldigt viktigt. Hantverket handlar inte bara om hur fisken är rökt eller saltad utan även om hur råvaran har behandlats, förklarar Ilona Miglavs och tillägger att juryn inte får veta vilka producenter som har skickat in tävlingsbidragen.

Totalt deltar 26 olika producenter från Jämtlands län i SM-tävlingen. Vinnare och övriga medaljörer tillkännages på onsdag kväll.