Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM-debut för laddad Olsen

När kunde vi senast hålla tummarna för en jämte i tyngdlyftning?
Nå, det är dags nu.
På måndag går Andreas Olsen, 29, in i SM i Borås.
– Jag har börjat närma mig de allra bästa i min klass, säger han.

Tyngdlyftning är en anrik sport som har funnits med på OS-programmet sedan 1896. I modern tid är sporten fortfarande stor, men Sverige är en svart fläck på kartan och har inte haft några internationella framgångar på mycket länge. Genom historien har det blivit fyra OS-medaljer, bara en har kommit efter 1950. Detta då Hans Bettembourg tog brons i 90-kilosklassen 1972.

Efter en lång tids dvala har en annan, mer samtida sport, väckt tyngdlyftningen till. Det var så det började för Andreas Olsen.

– Jag började med Crossfit 2008. Inom Crossfit så jobbar du med tyngdlyftningsövningar. När jag började så tyckte jag att det var tråkigast på grund av att det var tekniskt svårast, berättar Andreas Olsen.

– Men i takt med att jag fick bättre koll på tekniken så blev det mycket roligare.

I oktober 2012 tog intresset ännu större fart.

– Jag blev tipsad om att Johnny Sundström (Östersunds Atletklubb) hade dragit i gång tyngdlyftningsverksamheten och skulle ha en klubbtävling på Atletklubben. Jag åkte dit och tävlade. Efter det kom Johnny fram och sa "du ska börja tävla i det här och du ska vara med i Norrlandsmästerskapen".

Mästerskapen var en månade senare, och Andreas Olsen stod som sensationell segrare. Sedan dess har det blivit ett NM-guld till – men nu vill Olsen ha mer.

– Till en början utvecklades jag nästan ingenting i styrka, utan det handlade mest om tekniska detaljer. Nu är jag framme på en nivå där jag kan bättra på båda delarna. Och jag känner att jag både blir starkare och tekniskt bättre.

Hur viktig är tekniken i tyngdlyftning?

– Den är väldigt, väldigt viktig. Du kan ha hur mycket styrka som helst, men utan teknik kommer du ingenstans.

I tyngdlyftning tävlar du i två grenar, stöt och ryck. Båda kräver en stor explosivitet och tajming.

– Stången ska vara rak och du måste vara snabb och rörlig för att hitta rätt positioner. Det går inte att bara slita upp stången.

I slutet av mars nådde Andreas Olsen ett av sina större mål när han kvalade in till SM. Där ska han representera Östersunds Atletklubb tillsammans med Paula Junhov-Rindberg (första kvinna att kvala in till SM i tyngdlyftning från länet).

Kvalgränsen var 230 kilo och det nådde Olsen efter 99 kilo i ryck och 131 kilo i stöt.

När han nu går in i SM på måndagen hårdnar förstås konkurrensen.

– I min klass (77-kilo) finns det framför allt två stycken som är väldigt duktiga, som har gjort det bra på landslagsuppdrag, säger Olsen.

Målet har varit att nå 245 kilo på måndag men uppladdningen har störts av en mindre förkylning.

– Jag är lite osäker på formen just nu, säger Olsen.

245 kilo, ska vi säga, hade placerat honom som fyra i fjolårets SM, bara ett kilo från bronset.

– Jag har gjort 235 på träning innan. Nu har jag inte kunnat göra de här riktigt tunga träningslyften, men kroppen känns ändå bra.