Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutövning för lokalt rekryterade soldater

I går avslutades en stor militärövning i Östersund.

En lokalrekryterad pluton på 40 personer, som gått den tre månader långa grundutbildningen för soldater, har haft slutövning.

Det är den första gruppen som gått Försvarsmaktens Grundläggande soldatutbildning, GSU, i Östersund, förutom en testgrupp för ett par år sedan. Det är den nya formen av frivillig värnplikt. Alla i gruppen har rekryterats lokalt i Jämtlands län.

– Soldaterna kan sedan välja om de vill fortsätta utbilda sig till yrkesofficer eller välja att fortsätta inom hemvärnet, säger Johnny Rösth, chef för utbildningsavdelningen och ansvarig för övningen.

Övningen har pågått i fyra dagar och det är sammanlagt drygt 100 soldater som deltagit. Förutom GSU-gruppen har också Fältjägargruppen deltagit.

Tanken är att en till två GSU-plutoner ska utbildas i länet varje år.

– I torsdags kunde man se soldater ute i Östersunds centrum. Då var det så att det fanns krypskyttar i staden. Soldaterna hade hjälmar på sig och vapnen framme. De lyckades med uppdraget och läget lugnade ner sig, säger Johhny Rösth.

Övningen var utspridd även på andra platser än i centrum, bland annat Minnesgärde, Kattstrupeforsen och Grytan.