Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutet val av travets nya valberedning

Kuppförsöket mot travets ordförande Lennart Ögren fick sin upplösning vid Jämtlands travsällskaps årsstämma. Ögren sitter kvar och även valberedningen, men först efter sluten omröstning.

Vårvinterns dramatik vid Östersundstravet var när valbredningen i mars skickade ut ett förslag till medlemmarna om att nyvälja Rolf Lohse i styrelsen. Tanken var att även utse Lohse till ordförande, trots att sittande travbasen Lennart Ögren hade ett år kvar på sin mandatperiod.

Så blev det inte. Ett senare utskick från samma valberedning föreslog omval på Ögren och inget fyllnadsval av någon ny styrelseledamot. Årsstämman blev därför i det hänseendet odramatisk.

Men när stämman skulle utse ny valberedning tände det till. Förre ordföranden Nisse Eriksson föreslog fem helt nya namn.

– Det handlar inte om att underkänna någon eller några, men på uppdrag av ett antal sällskapsmedlemmar har jag blivit ombedd att plocka fram alternativa namn. Vi tror det är bra att rotera, sa Nisse Eriksson.

Men han fick mothugg.

– Låt sittande valberedning vara kvar. Den är a jour med travet och vad som händer här runt anläggningen, menade Hans-Erik Hansson, Hammerdal.

Frågan gick till sluten omröstning. Tio namnförslag blev nio efter att en person från sittande valberedning frånsagt sig sin kandidatur. Stämman var svårflirtad utifrån förnyelsetankar.

Efter en lång procedur av rösträkning fick nämligen Maria Sjöström, Anci Strömlund, Ulf Hedenström och Henrik Berglund förnyat förtroende, kompletterad av Börje Olsson, Ås, som nyvaldes. Maria Sjöström är fortsatt valberedningens ordförande.

Klart är att händelsen med kuppförsöket i mars ändå satt sina spår i travsällskapet:

– Styrelsen måste vidta åtgärder för att få till stånd en bra dialog mellan styrelsens medlemmar och sällskapets tjänstemän, fastslog Börje Olsson, som ett råd för att nå större enighet.

"Vi måste prata med varandra och inte om varandra", var också ett medskick från valberedningen inför årsstämman.

Sår måste nu läkas och ordförande Lennart Ögren tog till sig Börje Olssons råd och lovade ta tag i den kommunikativa delen.

Annars präglades årsstämman av ett lugn i skuggan av den besvärliga ekonomiska situation som ändå drabbat hela travsporten med besparingar utifrån markanta spelnedgångar både 2012, (5 procent) och 2013, (2,5 procent).

– Utan att ha några siffror kan jag berätta om ett möjligt trendbrott de första månaderna 2014, noterade Lennart Ögren, om en inofficiell rapport från ATG.

Spelnedgången verkar alltså ha bromsats upp.

Innan årsstämman honorerades en trio medarbetare för lång och trogen tjänst. Torsten Wikström har jobbat i hela 42 år i toton, varav väldigt många år som chef. Annika Karlström kan se tillbaka på 30 års jobb vid sekretariatet, mestadels som ekonomiansvarig och sportchef Rolf Jonsson är medarbetare vid Östersundstravet sedan 25 år tillbaka.