Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutbadat i landstingets regi

1 september är det slut på sjukvårdande behandling i varmvattenbassängen på Remonthagen i Östersund för de Bechterwsjuka.
Men det finns fortfarande möjlighet att träna på egen hand.

Det är en besviken Bechterewgrupp, Sune Gärdlund, Rolf G. Swedbergh och Leif Avén som tagit del av landstingsdirektören Björn Erikssons beslut.

– Vi tycker att beslutet borde ha fattats av landstingsstyrelsen eftersom de en gång har bestämt att vi skulle få ha kvar vår träning, säger Sune Gärdlund.

De har kontaktat landstingets oppositionsråd Christer Siwertsson (M) i frågan, som också undersökt hur det förhåller sig.

– Det är i dagsläget inte en politisk fråga utan ligger på tjänstemannanivå, säger Christer Siwertsson till LT. Badet är fortfarande öppet och de kan bada via någon brukarorganisation. Så landstingsdirektörens beslut gäller.

LT har följt Bechterewgruppens kamp för att få behålla bassängträningen med sjukgymnast/rehabassistent under många år. Men nu ser det ut som om kampen är över.

– Det blir ingen mer träning i landstingets regi, säger Rolf G. Swedberg. När Remonthagens ledning ville lägga ner våra badgrupper år 2009 agerade vi med debattartiklar och insändare i media, säger de.

– Dessutom uppvaktade vi dåvarande landstingsrådet Robert Uitto som gav efter för våra önskemål och lovade att vi skulle få fortsätta träna.

Beslutet undertecknades av både Robert Uitto och dåvarande landstingsdirektören Karin Strandberg-Nöjd.

2012 kom en ny vända, då var Björn Eriksson områdeschef med ansvar för badet och han gav dem då sitt stöd.

Men så kom "spiken i kistan". Den 1 juli 2014 bestämde Björn Eriksson, som nu är landstingsdirektör, att upphäva det beslut som fanns.

– Vi är bestörta över händelsernas utveckling. Vi har känt i många år att man vill ha bort oss från landstingets verksamhet. Ekonomin är tydligen överordnad patienten, säger Bechterewgruppen unisont.

– I många år har de ansett att träningen är i förebyggande syfte, som om vi vore friska. Vi har alla en kronisk sjukdom i botten, då är det landstingets ansvar att låta oss, även fortsättningsvis, få adekvat träning, avslutar Leif Avén.