Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta fuska med energieffektiviseringen

Annons

Politiker, forskare, miljörörelsen och industrin verkar vara överens om att energieffektivisering kan minska vår klimatpåverkan, stärka försörjningstryggheten och öka konkurrenskraften. Ändå nedprioriterar regeringen frågan, både när det gäller Sveriges agerande i EU och i arbetet på hemmaplan. Här är fyra exempel:

För det första: Regeringen vill inte driva på för nytt effektiviseringsmål i EU. I mitten av juni skickade miljöministrarna i Danmark, Tyskland och ytterligare en handfull länder en uppmaning till EU-kommissionen att föreslå bindande mål för energieffektivisering till 2030. Men Sverige undertecknade inte brevet och lämnar inget besked om hur man ställer sig till ett sådant mål.

För det andra: Sverige urvattnade EU:s nuvarande mål. När EU:s mål om att öka energieffektiviteten med 20 procent till 2020 skulle införas i Sverige blev det minst sagt urvattnat. Det svenska målet innebär i stället att den faktiska energianvändningen i själva verket kan öka till 2020.

För det tredje: Sveriges åtgärdsplan för effektivisering får underkänt. Under våren lämnade alla EU:s medlemsländer in rapporter om hur man ska åstadkomma en effektivisering på 1,5 procent per år under 2014-2020. När den europeiska organisationen The Coalition for Energy Savings analyserade rapporterna fick Sveriges rapport underkänt. Även regeringens strategi för byggnadsrenovering är under all kritik och saknar helt nya förslag för effektivisering.

För det fjärde: Regeringen stoppar de som går före. Den starkt kritiserade Byggkravsutredningen föreslog att kommuner ska förbjudas att ställa tuffare energikrav på nya byggnader än de låga krav som Boverket ställer. Förslaget byggde på så bristfälliga analyser att sakkunniga i utredningen tog avstånd från det. Men regeringen valde ändå att gå vidare med förslaget, trots att det riskerar att kraftigt bromsa utvecklingen av energismarta tekniker.

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina har tydliggjort behovet av att minska EU:s beroende av att importera energi. Allt fler EU-länder inser att en satsning på energieffektivisering är nödvändig både för att klara klimatet och försörjningstryggheten. För de länder som går i spetsen kan det dessutom innebära möjligheter att stärka det egna landets konkurrenskraft.

I oktober ska EU:s ledare fatta beslut om nya klimat- och energimål till 2030. Det är hög tid även för den svenska regeringen att visa att man vill driva på för ett kraftfullt effektiviseringsmål – och komma med konkreta förslag om vad man vill göra på hemmaplan för att öka takten.

Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen

Conny Pettersson, vd Swedisol

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel