Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta dränera inlandet

Landet tärande och staden närande. Det är ett typiskt storstadsperspektiv att betrakta inlandet på det viset. Ett bidragsberoende område utan egentlig framtid när det i själva verket är i inlandet som stora delar av Sveriges välfärd skapas. Sverige har under lång tid dränerat inlandet på värdet av våra naturtillgångar och historiskt kan man se att befolkningsströmmarna följer de ekonomiska strömmarna.

Därför måste inlandet få behålla åtminstone en del av sina rikedomar för att kunna utvecklas på ett tillfredsställande sätt. Ett fungerande inland avlastar också trycket på storstadsregionerna. Bostadsbristen i Stockholm sägs hindra tillväxten i landet, ändå väljer de flesta myndigheter och de flesta större företag att lägga sina huvudkontor där, med motiveringen att man annars inte får rätt kompetens. Vi är övertygande om att rätt kompetens kommer söka sig till jobben om de utlokaliseras i landet.

Om vi ser på vad inlandskommunerna levererar till statskassan bara genom vattenkraften ser det ut så här: Enbart fastighetsskatten på vattenkraftverken i inlandet ger 5,4 miljarder årligen till staten. Kraftverkskommunerna får tillbaka ca 110 miljoner. Ser vi på vår kommun, Ragunda, så tar staten in 500 miljoner i fastighetskatt på våra kraftverk. Dessutom ger vattenkraften i Ragunda staten 3 020 000 000 kr (3,02 miljarder) i skatteintäkter (energiskatt och moms). Till det kommer även den vinst som Vattenfall gör på sin elhandel.

Vi måste sluta dränera inlandet på rikedomar och kompetens. För att hålla ihop Sverige krävs insatser som gör att även inlandet kan utvecklas. Vi presenterar här några förslag som kan få hela Sverige att leva:

1. Låt kraftverkskommunerna behålla 20 % av fastighetsskatten. 10 % till kommunen där kraftverken ligger 10 % till Regionförbunden.

Det ger regionen resurser att användas till näringslivsutveckling t.ex. digital infrastruktur, kompetensutveckling, kultur etc.

2. Minskad arbetsgivaravgift för små och medelstora företag i Inlandskommunerna.

Det ger incitament för företag att stanna alternativt etablera sig i inlandskommunerna.

3. Avskriv studieskulder för högskole- och universitetsutbildningar för de som bor och verkar i inlandet.

Då blir det intressant för företagsledningar att bosätta sig i kommunerna där de har sin verksamhet. Det blir lättare för befintliga företag i inlandet att attrahera nyutexaminerade högskole- och universitetsstuderande som får en morot att starta sin karriär där. Företagen får då en tydligare identitet i bygden och engagemanget ökar. Landsbygden får kompetens som kan delta i samhällsutvecklingen tillsammans med kommunerna och övriga företag.

4. Inför en lättnad av strandskyddet i glesbygden.

Det ger möjlighet att skapa attraktiva boenden som lockar människor att bosätta sig i våra kommuner.

För att utveckla inlandet måste vi bort från storstadstänkandet. I stället för att dränera och urbanisera ska vi investera och expandera. Då skapar vi goda levnadsvillkor i hela landet.

Terese Bengard (S) kommunalråd i nettobidragsgivande Ragunda kommun, Anders Ljung, Ordförande i Fors Företagarförening och Ordförande Ragunda näringslivsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel