Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slut med klipp på soptippen

Härjedalens kommun har beslutat att slopa de omtalade klippkorten på återvinningscentralerna.

– Vi vill visa att vi litar på folk, säger Panos Alepliotis, samhällsbyggnadschef.

Under flera år har kommunen haft ett system med klippkort för lämning av grov- och byggavfall på kommunens återvinningscentraler. För grovavfallet, enkelt uttryckt sådant som kan tas med vid en flytt, har det funnits en maxgräns på sex kubikmeter per privatperson och år utan kostnad. För byggavfallet har det varit en avgift både för privatpersoner och företag. Elektroniksopor har alltid kunnat slängas utan avgift på återvinningscentralerna. Men från den första januari blir det ändring.

– I genomsnitt lämnar kommuninvånarna en kubikmeter bygg- och grovavfall per person och år på våra återvinningscentraler. Det är en stor marginal upp till gränsen på sex kubikmeter och det blir en onödigt stor administration att hålla på med klippkort och avgifter. Det är huvudorsaken till att vi ändrar systemet, säger Panos Alepliotis.

Företag som slänger byggavfall kommer att få fortsätta betala avgift.

– Om de gör något hemmavid, privat så får de naturligtvis också slänga utan avgift. Men om återkommer två och tre gånger med byggavfall är det upp till personalen på återvinningscentralerna att bedöma om det privat eller för företagets räkning.

Ser ni en risk att företag ska slänga byggavfall utan att betala?

– Det handlar om en förtroendefråga. Vi vill kunna lita på folk, säger Panos Alepliotis.

Från den första januari börjar också kommunen ta ut en grundavgift på 600 kronor för fastigheter i så kallade C-områden. Det handlar om totalt cirka 2000, i regel enklare fastigheter och fritidshus, som ofta ligger avsides och som inte har någon sophämtning.

– De får nu börja använda våra återvinningscentraler och får också det stödet som vi kan ge och som ingår i grundavgiften, säger Panos Alepliotis, samhällsbyggnadschef.