Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slow text om livets stora frågor

Annons

Det här är den tredje boken av Leif Öhr sedan debuten 2007. Det här är också en bok full av essäer. De flesta essäer börjar i något citat, ibland från antika myter, ibland från poeter och ibland från någon artikel.

Titeln är hämtad från den medeltida legenden om Guido, den umbriske golvläggaren, som möter ett ljus som kommer med den uppmaning som blivit titeln till denna bok. Den här legenden är ett slags avstamp och återkommer ständigt i boken.

Det här är en tankebok. Den är bildad, inte helt lätt att ta sig igenom. Men den vågar beröra många av livets stora frågor med utgångspunkt i litteraturen, konsten, religionen eller i omtumlande historiska skeenden.

Jag kan känna ett visst släktskap mellan Leif Öhr och den så populäre Owe Wikström. Båda vill få läsarna att stanna upp, att tänka efter och att ha blicken både bakåt och framåt för att förstå nuet. Allt handlar om ”slow” i dag, det är slow food, det är slow art och det Leif Öhr ägnar sig åt är en slags slow text. Det är inget att hasta igenom och ofta måste man stanna upp och gå tillbaka för att greppa sammanhangen.

Det inledande Ekelöf-citatet säger väl egentligen det mesta:

Men den som är ute efter lättsmält underhållning för stunden har inte direkt något att hämta här.

Mer läsning

Annons