Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöjdkarusell i sjukhusentrén

/
  • Många besökare går flera varv i lasarettets svängdörrar för att få en ordentlig titt på den utställda slöjden.Foto: Ulrika Andersson

Färgstarka bonader i lappteknik och uttrycksfulla fåglar i luffarslöjd. Glasmontrarna i lasarettets svängdörrar har fått nytt innehåll.

Annons

Under våren ska Jämtland/Härjedalens Hemslöjdsförbund visa upp vad länets duktiga slöjdare sitter ute i sina stugor och tillverkar under långa vinterkvällar. Först ut är Ove Hedenström, Torsäng, Gällö, och Doris Pettersson, Sösjö, Bräcke.

Ove Hedenström är en välkänd luffarslöjdsentusiast och eldsjäl som genom åren utbildat över 500 länsbor i konsten att slöjda med ståltråd. Fåglar är hans egen specialitet och han har flera sådana med i de snyggt arrangerade snurrande montrarna på lasarettet. Han visar också ett fantasieggande träd, skapat med inspiration från det gamla fornnordiska sagoträdet Yggdrasil.

Doris Pettersson har alltid slöjdat och genom åren har hon provat på de flesta tekniker. Men sedan ungefär tio år tillbaka är det mest kviltning som gäller.

– Att leka med tyger är det roligaste som finns, säger Doris.

På lasarettet visar hon bland annat ”Skogen brinner”, en mycket välkomponerad väggbonad med applikationer på en botten i så kallad bargelloteknik:

– Man skär remsor av olika tyger och syr ihop dem. Sedan gör man nya remsor på andra ledden som man förskjuter ett steg när man syr ihop igen, förklarar Doris och får det som ser så svårt ut att låta väldigt enkelt.

Ove och Doris represen-terar Bräcke Hemslöjdsförening. Längre fram kommer andra föreningar som ingår i länets hemslöjdsförbund att avlösa dem i lasarettsmontrarna. Bland annat får vi se vad Härjedalens hemslöjdsförening och Broderiets vänner sysslar med.

– Hemslöjdsförbundet får en del ekonomiska bidrag från landstinget. Det här är ett sätt för oss att ge någonting tillbaka, avslutar Ove Hedenström.

Mer läsning

Annons