Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slitigt år bakom Linda Piras debut-ep

Åreaktuella Linda Pira fick skivkontrakt och tvillingar i samma veva. Efter ett intensivt år har hon släppt sin första ep.

– Ibland har jag varit trött på livet och ibland har jag varit skitglad, jag tror att man hör det på låtarna, säger hon.

Annons

Ibland händer allt på en gång. Så var det för Linda Pira när hon för ett år sedan bestämde sig för att satsa på musiken. Efter ett uppmärksammat gästspel på kompisen Stors singel "Rom & kush" ryckte både journalister och skivbolag i henne - då upptäckte hon att hon väntade tvillingar.

– Det kändes som den värsta tajmingen ever. Jag hade precis haft ett möte med grabbarna på Redline där vi pratade om skivkontrakt och så hände det här, säger Linda Pira.

Hon sitter i sin lägenhet i Stockholmsförorten Hässelby med tvillingsönerna Kyiam och Daviel i rummet bredvid. Föräldraskapet innebar inte att Linda Pira behövde lägga musikdrömmarna på hyllan, men vägen till ep-släppet blev längre.

När hon gick till Redline Records för att "ta farväl" med anledning av graviditeten tittade de bara oförstående på henne.

– De berättade att de hade barn allesammans och sedan fick jag skivkontrakt ändå. Att de signade mig när jag var i femte månaden var ett kvitto på att jag är bra på det jag gör, säger hon.

Ingen kvinna har tidigare fått ett kontrakt med skivbolaget Redline, som i dag är ledande inom den svenska hiphop-scenen. Att så få tjejer slagit igenom som rappare i Sverige förvånade Linda Pira när hon flyttade hem från Thailand för några år sedan.

– Det är svårare för en tjej att ta sig fram i en så här mansdominerad bransch. Jag har varit en pojkflicka i hela mitt liv så för mig är det inga problem, men för andra tjejer kan det nog vara jobbigare. Jag tror att man helt enkelt måste ta för sig ändå och vara envis.

Arbetet med ep:n "Matriarken" tog sex månader att slutföra på grund av småbarnslivet. Linda Pira behövde ofta ta med sig ungarna till studion, där Masse från The Salazar Brothers gjorde dem sömniga genom att spela hårda hiphop-beats. Stämningen på skivbolaget beskrivs som familjär.

- Det är fullt med barn som springer omkring och vi hjälper varandra med både dem och musiken. Alla är bra på olika saker, så om man känner att man har fastnat kan man alltid ta hjälp av någon, säger Linda Pira.

Du har fått mycket uppmärksamhet, hur hanterar du förväntningarna?

– Jag har känt mig pressad och stressad men har försökt att göra mitt bästa. Just nu är jag bara sjukt stolt, för sedan jag var liten har jag alltid velat hålla ett eget album i händerna och nu är jag äntligen där.

Förutom ep-släppet ska hon uppträda tillsammans med Dani M, Jacco, Stor, Masse och Salla på P 3 Guld-galan i januari. Linda Pira, som älskar att stå på scen, har aldrig spelat i ett större sammanhang.

– Det ska bli skitkul! Adrenalinkicken innan man kliver upp på scen och den där renheten man känner när man kliver av, det är sådant som gör att jag vill fortsätta med musiken.

Karl Dalén/TT