Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slipper fängelse för misshandel

En man i 25-årsåldern döms för tre fall av misshandel. Men tingsrätten menar att då det gått lång tid sedan brotten och mannen är mitt i en framgångsrik kontraktsbehandling skulle det vara oskäligt att döma honom till fängelse.

Annons

Vid tre olika tillfällen har mannen ha misshandlat tre olika män. Gärningsmannen har vid misshandelstillfällena varit berusad och drogad och vid samtliga tre fall rör det sig om ganska mycket våld. Vid ett tillfälle har gärningsmannen använt basebollträ och upprepade gånger slagit detta mot offret.

De tre fallen av misshandel har inträffat under vintern 2008-2009. I juni 2009 dömdes den nu aktuella gärningsmannen till skyddstillsyn för bland annat övergrepp i rättssak, olaga tvång, försök till utpressning och narkotikabrott.

Tingsrätten väljer att inte döma gärningsmannen till fängelse utan beslutar att låta den tidigare utdömda skyddstillsyn omfatta även den brottslighet mannen nu har dömts för. Tingsrättens motiv till att välja ett sådant agerande är att de brott mannen nu har dömts för borde ha bakats in i det åtal som väcktes mot mannen 2009. "Att samordning av åtalen inte skett är en brist som inte beror på NN och därför inte bör ligga honom till last" skriver tingsrätten i domen.

Då mannen fullföljer den kontraktsvård han tidigare ålagts och börjar få ordning på sitt liv, samt att det gått lång tid sedan de aktuella gärningarna anser tingsrätten att det framstår som oskäligt att döma till fängelse och att dem lämpligaste påföljden är att den tidigare utdömda skyddstillsynen ska omfatta även dessa tre fall av misshandel.