Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slipper böta efter upphandlingstabbe

Konkurrensverket lägger ner utredningen kring Bergs kommuns otillåtna hantering av grävarbeten.
Kommunen klarar sig därmed undan hotet om att tvingas betala böter för brott mot konkurrenslagen.

Annons

Konkurrensverket har granskat hur Berg hanterat sina inköp av grävjobb de senaste åren efter att LT avslöjade att kommunen inte haft ett korrekt upphandlat kontrakt sedan våren 2010.

Verkets granskning visar att kommunen köpt tjänster för 985 155 kronor under 2013 och 2014, men väljer ändå att inte att gå vidare med saken till Förvaltningsrätten som är den rättsinstans som kan utdöma straffavgifter.

– Vi har skrivit av ärendet, säger Annica Östlund, utredare vid Konkurrensverket.

Hon förklarar att det bland annat är det förhållandevis låga värdet som gör att verket väljer att inte gå vidare med Bergs kommuns ärende. Att preskriptionstiden för den här typen av brott mot upphandlingsreglerna är ett år spelar också in i Konkurrensverkets beslut.

– Här har vi ganska många preskriberade inköp och vi ansåg att de skulle hinna preskriberas ytterligare innan vi skulle hinna komma in med en ansökan om upphandlingsskadeavgift till domstol, säger Annica Östlund.

Resultatet av den korta preskriptionstiden blir alltså att en minoritet av Bergs kommuns köpta grävjobb mellan 2010 och 2014 skulle kunna bli ämne för en eventuellt fällande dom i Förvaltningsrätten.

– Det som skulle kunna vara kvar uppgår till ett ganska lågt belopp, säger Annica Östlund.

Konkurrensverket poängterar i sitt beslutsdokument att beslutet att avskriva ärendet inte ska tolkas som att verket tar ställning till om Bergs köp av grävtjänster varit tillåtna.

Parallellt med det avskriva ärendet utreder Annica Östlund ett tidigare ärende där Bergs tingslags elektriska, BTEA, också misstänks för brott mot upphandlingsregler.

– Det ärendet är pågående, det utreds fortfarande, säger hon.