Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slipp åksjukan i påskhelgen

Påskhelg är reshelg för många. För den som har lätt att bli åksjuk kan en lång bilresa bli en plåga.

Allt för att hjärnans olika intryck inte stämmer överens.

Balansen håller vi till vardags genom att hjärnan använder sina tidigare erfarenheter för att jämföra med det som händer just nu. Hjärnan jämför alltså intrycken den får med hur det brukar vara.

Oftast fungerar det fint, men det är när intrycken inte stämmer överens med erfarenheterna som problemen börjar. Som när du sitter i baksätet i en bil och läser. Informationen hjärnan får från ögonen stämmer inte med den information om rörelse som kommer från känslorna och balansorganen.

Varning att något är fel. Situationen är inte som den borde vara – intrycken blandas ihop.

– Vid rörelsesjuka vill den förvirrade och osäkra hjärnan varna oss från att fortsätta aktiviteten i en främmande rörelsesituation. Det ter sig som en rimlig reaktion från vår ursprungliga reptilhjärna som prioriterar vår överlevnad, skriver Christian Geisler på sajten Yrsel.

Ett kraftigt illamående är alltså kroppens tydliga varning om att något är fel.

Efter ett tag kan illamåendet försvinna, sjösjuka brukar exempelvis gå över efter några dygn till sjöss, när hjärnan lärt sig att tolka intrycken rätt.

Problemet på bilfärden är ju att hjärnan aldrig hinner lära sig vad som händer, om man nu inte tillbringar galet mycket tid som passagerare i bil. Att man blev åksjuk på väg till farmor innan jul och på sportlovsresan gör alltså inte att man slipper bli det när man ger sig ut på påskresan.

Sömn bästa boten. Två av symptomen på åksjuka är att man blir trött och mår illa. Det beror i sin tur på att de centrum i hjärnan som styr balans, vakenhet och kräkningar sitter väldigt nära varandra. Störtfloden av signaler som går till balanskärnan i hjärnan påverkar även grannkärnorna.

Båda symptomen är dock bra. Att somna är bästa boten mot åksjukan, för när man sover minskar hjärnan sitt intag av information. Att kräkas är också bra – så länge man gör det utanför bilen.