Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slentrianmässig minkkritik

Annons

Djurens rätt har i många år slentrianmässigt – senast i gårdagens insändare - hävdat att en majoritet av Sveriges befolkning skulle vara emot minklantbruk. Det är en uppgift som vi ifrågasatt, eftersom vi tvärtom upplevt att stödet för svenska minkbönder kraftigt ökat på senare år - i takt med ökad kunskap om näringen och dess djuromsorgsprogram och öppna gårdar dit alla är välkomna. I de enkäter vi genomfört vid öppna gårdar tycker runt 90 procent att vi absolut ska ha kvar minklantbruk i Sverige. 

Därför lät vi för ett par veckor sedan Sveriges ledande opinionsinstitut, Sifo, ställa den raka frågan Tycker du att det ska vara fortsatt tillåtet att bedriva minklantbruk i Sverige, eller tycker du det inte?. Sifomätningen bekräftade vår bild: En klar majoritet av svenskarna vill i dag behålla minkbönderna i Sverige – bara fyra av tio var emot. Detta ska ses mot att vi i trettio års tid har matats med djurlobbyns skräckpropaganda, som stått oemotsagd. Men ju fler som får se verkligheten, desto fler blir också positiva.

Mätningen bekräftar nämligen också en annan sak vi redan vet: att stödet för näringen ökar med kunskap. I de delar av landet där man bor nära ett lantbruk och kopplingen mellan djurhållning och färdig produkt är tydlig, är stödet betydligt större än i de större städerna, där man får sin information från djurlobbyn – oftast förvrängda och felaktiga uppgifter som de i gårdagens insändare, där det oärligt görs jämförelser mellan vild mink och den domesticerade gårdsminken, avlad i 120 generationer och helt beroende av människan för sin överlevnad. Dessa minkar har det definitivt bättre på gården än i det vilda, och alla som tvivlar på den saken är naturligtvis varmt välkomna att själva komma till våra öppna gårdar och se efter.

Vi kommer att fortsätta vårt informations- och öppenhetsarbete därför att vi vet att det behövs. Vi kommer att se till att vi även fortsatt har Sveriges friskaste djur och att utveckla berikning för djuren och miljöarbetet på gårdarna. Verkligheten är vår bästa vän, okunskapen vår största fiende!

 

Johan Dalén, Vd för Svensk minknäring

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel