Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slåtterdagen en succé i Bruksvallarna

Gruvarbetarhelgen har döpts om till Slått & säterdag på Trôa och festen har flyttats från Mittåkläppen ner till byn. Med närmare 200 inlösta är arrangörerna nöjda.

Byalaget i Bruksvallarna har renoverat, rustat upp och återställt en gammal fäbod på fjällbranten. Där fick man i lördags återuppleva 40-talets slått och säterliv med strömmande nostalgimusik ur en ålderstigen radio och gamla leksaker som luffarschack, kubbspel och styltor för barnen. De som ville kunde också flanera runt på marknaden, äta nystekta kolbullar, klappa killingar eller prova på yxkastning.

– Det är många som blivit intresserade av att testa yxkastning efter SM i Funäsdalen tidigare i sommar, därför tyckte vi det vore roligt att göra något åt det, säger Nina Nylander från byalagets styrelse.

Från fäboden gick det guidade turer med lokala hantverkare som visade besökarna hur det gick till på sätern förr i tiden. Under utflykten bjöds det på bland annat provsmakning av kvanneprodukter, vôklyvning, stickning, separering av mjölk och slått på gammeldags vis.

– Det var en solig och rolig dag med mycket aktiviteter, säger Nina Nylander.

Med närmare 200 personer inlösta är arrangörerna nöjda - det var både gamla och unga som gjorde en heldag på Trôa. Enligt Nina Nylander var förflyttningen av festen lyckad då det var lättare för äldre människor och familjer med barnvagnar att ta sig dit.

– Kvällen avslutades med ett antal bybor som samlades runt grillarna med egen mat och egna instrument. Det var trevligt, säger hon.