Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slash på egna ben

/
  • ”Just nu, när jag gjort klart skivan, börjar bli sugen på att turnera och inte släpar på en massa kemiskt bagage, känns allt fantastiskt”, säger Slash. Den forne Guns N’ Roses-gitarristen släpper nu sitt första soloalbum. Foto: Robert John Photography

Guns N’ Roses kidnappades av Axl Rose och Velvet Revolver imploderade när Scott Weiland drabbades av återfall. Slash tröttnade och nu kommer soloskivan.

– Jag behövde komma bort, säger han.

Annons

Man ska akta sig för kategoriska uttalanden. Men ändå, det är med en viss auktoritet han fäller sin dom.

– Det kommer en rockrevolution när som helst. Det är oundvikligt för just nu befinner sig rocken på ett ruttet ställe. Jag har en ganska mörk syn på hela scenen.

Orden kommer från Saul Hudson, bättre känd som den kedjerökande cylinderhatten Slash.

När Guns N’ Roses definitivt upplöstes 1996 hade bandet inte släppt en enda ny låt på fem år. Sångaren Axl Rose hade förmått resten av medlemmarna att skriva under ett kontrakt som förvandlade dem till inhyrda musiker i den grupp som de var med och gjorde till världens största hårdrocksband.

Det krävdes ytterligare åtta år för Slash att komma tillbaka från missbruk och få till ett album med Velvet Revolver. Snart sagt samtliga musiker i supergruppen hade tagit sig ur sekellånga drogproblem, men efter världsturnén 2008 trillade sångaren Scott Weiland dit igen. Duff McKagan, basist och Slashs gamle vapendragare från Guns N’ Roses, fick nog. Weiland fick gå.

Ändå vill Slash inte hålla med om att han haft otur med sångare.

– Nej, jag känner mig väldigt lyckligt lottad. Men det finns en sak som är jobbig med killar som är så fantastiskt fucking begåvade som Axl och, kanske, Scott. Det som gör dem stora blir deras fall. För att kunna förmedla en så stark personlighet behöver man tydligen en ganska rejäl dos psykisk sjukdom.

Scott Weilands avhopp skedde inte smärtfritt.

– Jag var utmattad och kände att jag behövde tid för min egen kreativitet. Tanken var att göra en skiva där folk gästade mig i stället för tvärt om. Under perioden 08–09 skrev jag låtar och funderade på vilka som skulle kunna sjunga dem, säger Slash.

Nu kommer hans självbetitlade solodebut. Slashs reaktion på att rocken börjat ”ruttna” är ett album som skyltar med fler gäster än låtar. Den officiella versionen är att valet av sångare helt styrts av musiken, men gitarristen antyder en annan urvalsprincip.

De första jag ringde var Iggy, Ozzy, Alice Cooper och Lemmy. Jag var tvungen att börja någonstans där jag kände mig säker och det blev hos Ozzy.

Att farbröder som Iggy Pop och Ozzy Osbourne dyker upp på skivan är ingen överraskning. Däremot var det få som gissade på exempelvis svärmorsdrömmen Adam Levine från popbandet Maroon 5.

– Jag hade en pinsamt smörig gitarrgrej som jag inte blev av med. Det hade känts helt fel att göra den med Velvet Revolver, men biten fastnade. Den ende jag kunde tänka mig var Adam Levine.

Om Maroon 5 var en högoddsare var chansen för en återförening med Axl Rose mikroskopiskt liten. Ändå lekte Slash med tanken.

– Jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte slagits av den idén. Vissa låtar... Jag känner ju hans röst så väl och det fanns tillfällen då jag tänkte på hur lätt det skulle vara och hur coolt det skulle bli. Sanningen är så klart att det aldrig kommer att hända.

Mer läsning

Annons