Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slarv med spritkök bakom brand i STF-fjällstuga

Branden i Stensdalsstugornas huvudbyggnad började på utsidan, i en ryggsäck som stod lutad mot ytterväggen. Enligt polisen var det en turist som av olyckshändelse orsakade branden.

Annons

STF-anläggningen Stensdalsstugorna ligger efter leden mot Gåsen, 13 kilometer väster om Vålådalens fjällstation. Vid 14:30 i går kom larmet om att det brann i huvudbyggnaden och polis och räddningstjänsten från Järpen ryckte ut. Eftersom det saknas farbar väg och det inte längre går köra skoter hjälpte polisen till och lyfte ut sex brandmän med polishelikopter för att bekämpa elden.

Byggnaden var inte övertänd när de kom men rök vällde fram överallt, från takåsen, taket och väggarna. Släckningsarbetet blev komplicerat och efter tre timmar hade man fortfarande situationen under kontroll.

När LT talar med Åres räddningschef Anders Sigfridsson vid 19-tiden på kvällen brinner det fortfarande.

– Vi är fyra man kvar här nu, jag, Denny Sjölund och två brandkillar, de övriga har åkt hem. Vi byter inte personal utan vi stannar kvar över natten, det finns en stuga vi kan sova i, säger han.

Angående branden är läget fortfarande ganska oklart, men det ser inte bra ut, säger Sigfridsson:

– Det brinner inte särskilt mycket, det går väldigt långsamt. Det är inte öppen låga, men det ryker mycket...det börjar ändå luta mot att huset är totalt skadat.

Vatten finns det gott om i fjällbäcken intill.

– Men det spelar ingen roll, det är ändå väldigt svårt att komma åt elden.

Samtidigt börjar polisen få grepp om vad som orsakat branden. De har fått in uppgifter från personer som befann sig vid anläggningen, och har nu händelseförloppet ganska klart för sig.

– På något sätt är det en turist som har orsakat det här, branden har startat på utsidan, säger Sigfridsson.

Anläggningen har varit stängd sedan mitten av april men under dagen i går lagade turisten mat på ett spritkök ute på gården. Därefter packade han ner spritköket i en ryggsäck och ställde den mot huvudbyggnadens yttervägg.

Ryggsäcken har sedan fattat eld utan att mannen märkte det. Elden fick fäste i stugväggen och spred sig sedan över hela byggnaden.

Mannen kommer enligt polisen att anmälas för allmänfarlig verksamhet.

– Det är tragiskt, jag har själv varit här mycket och hållit lektioner på stugvärdskursen, en ny kurs var planerad i början på juni, säger Sigfridsson, som ändå är glad över att övriga byggnader klarat sig, trots att de ligger tätt.

Förutom huvudbyggnaden finns ytterligare en stuga, stugvärdens stuga samt en bastu. De har totalt 32 bäddar.